Nőgyógyászati, szülészeti és ultrahang magánrendelő, Debrecen - Aranykéz - Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász - TELEFON: +36 20 3661 856
 
Aranykéz Logó Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyász és Dr. Keszthelyi Réka debreceni allergológus

Ha valaki aranykezű és aranyszívű orvost keres, jó helyen jár!

Varga Kata, Debrecen


Gyakori kérdések
Hogyan készüljek?ACRI, ACR indexCondylomaEndometriózisFogamzásgátlásDown-kór szűrésHPV védőoltásHüvelyi gyulladásLEEPMagán egészségpénztárakMagzati szívhang ellenőrzésAranyKép 4D UltrahangMéhnyakrák-szűrésMagzati szívhang-OTTHON!Magzati vérkeringésMenstruációs problémákSürgős eset + RECEPTÚj terhesgondozási rendszerMiómaCTG, NSTHormontartalmú spirálŐssejtPCOSPetevezető átjárhatóságUltrahangTerhesgondozásVércsoport


Hírek, újdonságok

NST - magzati szívhang ellenőrzés otthon

Otthonában, kényelmesen, az Ön számára megfelelő időpontban végezheti az NST vizsgálatot új távdiagnosztikai készülékünkkel! NST otthon 

További Hírek

Még több nőgyógyászati hírek >Kapcsolat
Aranykéz rendelő

Elérhetőségeink

Rendelési idő, cím, telefonszám, e-mail cím részletesen. Elérhetőségeink 

Aranykéz > Nőgyógyászat > Gyakori kérdések > ACRI, ACR index


Mi az ACRI, azaz ACR index?

A magzati ACRI, ACR index, vagy aorto-cerebrális rezisztencia index hányados a magzati keringés ultrahangos  Doppler-vizsgálata során kapott érték, amely a méhlepény és a magzat vérkeringéséről, oxigén-ellátottságáról, egészségi állapotáról tájékoztat.

Mi a flowmetria?

A terhesség utolsó hónapjában a méhlepény, ami a babát táplálja, lassan kimeríti a tartalékait. Emiatt az ultrahangos vizsgálat részeként, a biometriai adatok megállapítása mellett magzati ultrahangos keringésvizsgálatot is végzünk.

A vizsgálat alapja, hogy az ultrahang visszaverődik az érben áramló vörösvértestekről, így lehetővé teszi a vörösvértestek áramlási sebességének mérését. Az érben áramló vörösvértestek sebességet regisztráljuk, és azt állapítjuk meg belőle, hogy a magzat táplálása, oxigénellátása elegendő-e, a méhlepény megfelelően működik-e. Vizsgáljuk az anyaméhet ellátó ereket, a köldökzsinór artériáját, a magzat hasi nagyverőerét, agyi ereit.

Ha a méhlepény keringése rosszabbodik, a magzat vérkeringése is megváltozik. A magzati és köldökzsinór artériák élettani keringési viszonyát a Doppler-indexek referencia tartománya tükrözi. A Doppler-vizsgálat lehetővé teszi a csökkent oxigén ellátás okozta veszélyállapotok felismerését, mert a véráramlás jellegzetes módosulásai alapján a magzati védekezés korai, átmeneti és késői (kompenzáció-dekompenzáció-disztressz) szakaszai azonosíthatók. A lepényi teljesítmény tartós, 30-40%-os csökkenése a magzat krónikus éhezéséhez és oxigénhiányához vezet, amely valamennyi szerv vérkeringését megváltoztatja.

Milyen a jó flowmetria, ACRI eredmény?

Sok kismama próbálja megtudni, hogy a kapott ACRI érték megfelelő-e, mik a határértékei a flowmetriának. Sajnos ezt egyértelműen nem lehet megmondani, ugyanis a vizsgálatban kapott értékek arányai számítanak, a korábban kapott értékek, és a többi vizsgálat eredményének figyelmebe vételével.

Az ACR index a keringés centralizációjának mérőszámát adja, és értéke normál terhesség alatt a harmadik trimeszterben állandóan 1 körül van. 1,2 felett centralizált keringésről beszélünk.

Dr. Aranyosi János disszertációjának egyik táblázata az ACR index átlegértékeiről és szórásáról 372 fős mintán vizsgálva. A disszertációt lejjebb görgetve teljes egészében el tudja olvasni.

ACRI érték

Mikor javasolt flowmetriát végezni?

Flowmetria végzése abban az esetben javasolt, ha az gyanítható, hogy a méhlepény nem megfelelően látja el a feladatát. Ilyen esetek lehetnek például, ha a magzat lényegesen kisebb a koránál, kevesebb vagy több a magzatvíz, az anyánál toxémia alakul ki, a ctg többször nem megfelelő eredményeket mutat.

A magzati keringés Doppler-vizsgálata során az ACRI érték meghatározása különösen olyan esetekben lehet hasznos, ahol invazív (amnioszkópia, cordocentesis) vagy terheléses
vizsgálatok (FTT, OTT) nem végezhetők az ikerterhesség, retardáció, fenyegető koraszülés,
vagy pl. az elölfekvő lepény veszélyei miatt.

A terhesség utolsó heteiben normál terhesség esetén is hetente célszerű és ajánlott flowmetriát végezni.

Magzati vérkeringés és ultrahang

Dr Aranyosi János értekezése sok hasznos információt tartalmaz a Doppler ultrahang alkalmazásáról a magzat egészségi állapotának viszgálatában:

Dr. Aranyosi János - értekezés

Magzati keringés ultrahang vizsgálata

A lenti angol nyelvű dolgozat a magzati keringéssel való munka során sok felismert apró, de fontos jelről szól.

Az egészséges magzatok artériás keringésének egységét az aortában és az artéria cerebri mediában mért rezisztencia index (RI) állandó értéke jelzi. Oxygén hiány esetén az agyi kollaterálisok kinyílnak és csökken az áramlási impedancia, az arány emelkedik. A Magzat mondja meg, mennyire oxygénhiányos. Ezt azóta is ACRI - nak, ACR indexnek nevezik, és naponta alkalmazzák  Magyarországon a veszélyeztetett kismamák gondozása során.

Fetal Aortic-cerebral Doppler Resistance Index Ratio

 

Kulcsszavak: ACRI, ACR index, flowmetria, ultrahang, ultrahang magánrendelő Debrecen, Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász

 

 

 
Nőgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Aranyosi János
Rendelő
Babaalbum
Partnerek
AranyKéz MagánrendelőŸ
Vélemények
Szolgáltatások

Szülészet
Nőgyógyászat
Konzultáció
Csontsűrűség vizsgálat
Árak
Gyakori kérdések

Hogyan készüljek?
ACRI, ACR index
Condyloma
Endometriózis
Fogamzásgátlás
Down-kór szűrés
HPV védőoltás
Hüvelyi gyulladás
LEEP
Magán egészségpénztárak
Magzati szívhang ellenőrzés
AranyKép 4D Ultrahang
Méhnyakrák-szűrés
Magzati szívhang-OTTHON!
Magzati vérkeringés
Menstruációs problémák
Sürgős eset + RECEPT
Új terhesgondozási rendszer
Mióma
CTG, NST
Hormontartalmú spirál
Őssejt
PCOS
Petevezető átjárhatóság
Ultrahang
Terhesgondozás
Vércsoport
Gynecology

Services
About us
Contact
Ginecologie

Servicii
Pregăti
Contact
Allergológia

Bemutatkozás
Szolgáltatások
Gyakori kérdések
Elérhetőség
Allergology
Alergologie
 

 

Elérhetőség
 

  Rendelési idő

Kedd:           17-18
Szerda:        18-19
Csütörtök:    18-19
Péntek:        18-20
Szombat:     10-12
Cím

Nőgyógyászati magánrendelő
Debrecen, H-4024
Varga u. 1., I. emelet 1.
Telefon

20/366-1856 - Dr. Aranyosi János
20/3737-810 - Dr. Keszthelyi Réka
hétköznapokon 16 óra után
E-mail

aranykezrendelo kukac yahoo.com
 

Marketing tanácsadó: Tamás Katalin