Vércsoport meghatározás

Jóllehet minden ember vére azonos összetevőkből áll, mégsem mindenki vére egyezik meg. A vércsoport meghatározása számos esetben igen fontos lehet, például apasági vizsgálat, diétázás precízebbé tétele, baleset, vértranszfúzió vagy egy tervezett bébi esetében. A vércsoport vizsgálatára  Debrecenben az AranyKéz Nőgyógyászati Rendelőben fájdalommentesen, időpontegyeztetés alapján nyílik lehetőség.

Vércsoport meghatározás

A vércsoport meghatározása során a különböző emberi vértípusokat a bennük megtalálható fehérjék, antitestek, antigének alapján kategorizálják. A jelenleg használt AB0 rendszert Karl Landsteiner fedezte fel 1900 és 1901 között a bécsi egyetemen, miközben azt vizsgálta, miért menti meg a vérátömlesztés egyes betegek életét, mások viszont miért halnak bele. Felfedezését Nobel-díjjal jutalmazták.

Emberi vércsoport típusok

Az evolúció folyamán, a különböző népcsoportok megpróbáltak a lehető leghatékonyabban alkalmazkodni környezetükhöz. Akárcsak a bőrszín, a testmagasság, vagy a szem különbözőségei, a vércsoportok is ezért alakultak eltérő módokon. A vércsoportok meghatározására 29 különböző rendszer létezik, amely közül a két legfontosabbat mutatjuk be.

Az emberek az AB0 rendszer alapján 4 vércsoport valamelyikébe tartoznak. Ezek a csoportok: A, B, AB, 0. Az A és B betűk valójában két antigént jelölnek: az 0-s vércsoportú embereknek ezek egyike sem található meg a vörösvértesteken.

A vércsoport rendszerek közül a másik igen fontos az Rh D rendszer. Az ember vérében ez az antigén vagy jelen van (Rh+), vagy nincs (Rh−).

Miért fontos a vércsoport meghatározás

A vércsoport vizsgálat számos esetben hasznos vagy épp elengedhetetlen (pl: műtét, baleset, diéta, apaság, vérátömlesztés, szervátültetés). Ami miatt a nőgyógyászatban és a szülészetben is lényeges az az, hogy a mama és a bébijének vértípusa alapvetően befolyásolja a magzat vagy újszülött egészségét. Abban az esetben szoktunk alaposabb figyelmet szentelni ennek a kérdésnek, amikor az anya RH- vércsoportú.

Ha Rh− vércsoportú ember kap Rh+ vért, akkor az antitestek kialakulhatnak. Ezért olyan Rh− nőnek, aki még teherbe eshet, nem szabad Rh+ vért adni, mert ez egy Rh+ magzat esetében problémát okozhat, ugyanis az antitestek a méhlepényen keresztül a magzat vérébe jutnak, és megtámadják a magzat vörösvértestjeit.

Ugyanez az állapot előfordulhat akkor is, ha az Rh− anya és az Rh+ magzat vére keveredik. Ebben az esetben anti-D antitestek termelődnek az anyában, melyek vagy a szülés során (amikor az anya és a magzat vére keveredhet), vagy a következő magzat hordásakor okoz betegséget, amit hydrops foetalisnak neveznek.

 

Amennyiben Ön úgy gondolja, fontos lehet Önnek vagy szerettének vércsoport meghatározása, hívja időpontegyeztetéshez a 20/366-1856 számot, hogy fájdalommentesen, várakozás nélkül tudhassa meg ezt az alkalmanként nélkülözhetetlen információt!