Magzati szívhang ellenőrzés (NST, CTG) – otthon!

Nincs több sorbanállás, felesleges izgalom a magzattal! Magyar feltalálók sok éves kutatásának eredményeképp kifejlesztett, a világon egyedülálló távdiagnosztikai CTG készülék, a FETAPHON immár a debreceni AranyKéz Nőgyógyászati Magánrendelőben is rendelkezésre áll!

Mi az a Fetaphon?

A Fetaphon egy CTG (kardiotokográf, cardiotocograph) nevű orvosi műszer, mely GSM (mobil) hálózatot és az internetet használ ahhoz, hogy

  • regisztrálja a magzat szív frekvenciáját,
  • az anyai méh izomzatának aktivitását,
  • a kismama által jelzett magzatmozgásokat,

ezeket az idő függvényében grafikusan papírszalagra rögzíti azért, hogy lehetővé tegye a magzati veszélyállapotok korai felismerését.

Mire jó a Fetaphon?

A Fetaphon-nal folytatott CTG vagy NST (Non-Stressz Teszt, nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálat) vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nemcsak a szülés, hanem a terhesség alatt is. A magzat oxigénhiányos állapotában a méh összehúzódásakor többnyire a magzati szívfrekvencia átmeneti- vagy súlyosabb esetben tartós- lassulása figyelhető meg. A vizsgálat segítségével tehát lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról.

Azon klienseinknek, akiknek a Debrecenbe való gyakori utazás gondot jelenthet, azért javasoljuk a Fetaphon készülék használatát otthonukban, mert a magánrendelő tarifán 2 CTG vizsgálat áráért egy hétig, anyai magasvérnyomás vagy magzati UH eltérés esetén akár egy hónapra is folyamatos biztonságot nyújthat. A Fetaphon ikrek otthoni monitorozására is alkalmas.

A Fetaphon többszintű,  magasan szervezett adatérzékelő, közvetítő és kiértékelő rendszer, amely magyar szabadalom, 2 éves, több ezer kismama közreműködésével végzett teszt során technikaliag teljesen megbízható rendszernek bizonyult. Kedvezőtlen magzati szívműködés esetén soron kívül SMS üzenetet üld a kiértékelő központnak, a kezelőorvosnak, így a késlekedés is elkerülhető.

Mit mér a Fetaphon?

A grafikusan, görbe formájában megjelenített vizsgálati adatok, az ún. regisztrátum alapján az orvos következtet a magzat méhen belüli állapotára és oxigén ellátottságára, a magzati szívfrekvencia méhtevékenységgel összefüggő, pillanatról-pillanatra történő és periodikus változásait (gyorsulások, lassulások), illetve a tartós magzati szívfrekvencia eltéréseit vizsgálva. Kedvezőtlen CTG regisztrátum esetén a debreceni AranyKéz nőgyógyászati magánrendelőben Color Doppler UH vizsgálattal ellenőrizzük a magzati vérkeringést.

Fetaphon | Aranykéz Magánrdenelő | Aranykéz Magánrendelő Debrecen | Dr. Aranyosi János

Mikor használjuk a Fetaphon-t?

A CGT/NST vizsgálatot általában a terhesség utolsó harmadában, azaz a harmadik trimeszterében végzik. A terhesgondozás során, a várandósság 36. hetétől kezdve hetente egyszer szükséges, a terminus (szülés várható napja) után már naponta, 2 naponta javasolt a vizsgálat elvégzése. A szülőszobán, a vajúdás és a szülés alatt általában többször készítenek CTG regisztrátumot, ami a magzat pillanatnyi állapotáról fontos információt nyújt a szülésznő és a szülészorvos számára.
A vizsgálat általában 20 percig tart, és teljesen fájdalmatlan.
Bármikor, ha szeretné hallani a magzat szívdobogását, helyezze fel a szivecskével megjelölt fejet, úgy mintha vizsgálatot végezne, de a “Mérés indítása”-t ne nyomja meg! (l. Használati útmutató). Ha a “Mérés”-t nem indí tja el a vizsgálatkor a kismama, akkor a regisztrátum elküldése nélkül, időbeni korlátozás nélkül meghallgathatja a magzat szívhangját.

Hogyan mérhető a magzati szívhang (NST, CTG)?

Két vizsgálófejet alkalmaznak a CTG mérés során. Az egyik a magzati szívösszehúzódások számát (magzati pulzusszámot) érzékeli, ezek fajtájáról lent bővebben írunk, mivel igen különbözőek lehetnek. A másik vizsgálófej a méhösszehúzódásokat érzékelő un. toco fej. (A tocos- görögül fájást jelent, itt, ebben az esetben fájásérzékelőt jelent). Ez egy mechanikus nyomásmérő érzékelő fej valamennyi CTG berendezésen ugyanazon az elven működik. Alkalmas arra, hogy a hasfalon keresztül érzékelje a méhfal izomzatának feszülését. Használata teljesen biztonságos, fájdalmat és veszélyt nem jelent.
NST | Aranykéz Magánrdenelő | Aranykéz Magánrendelő Debrecen | Dr. Aranyosi János

A magzati szívösszehúzódás mérésére több lehetőség van. Legelterjedtebb az ultrahangot kibocsátó, és a magzati szívről visszaverődő ultrahangot érzékelő készülék. Az ultrahang használata egyes kutatási eredmények szerint nem semleges az élő szervezet számára. A bejuttatott ultrahangsugárzásból, mintegy 10 százaléka kerül vissza a vizsgálófejre, többi a környezetben elnyelődik, ill. valószínűleg hővé alakul. A korszerű készülékek már kisenergiájú sugárzást alkalmaznak, hogy a károsító hatás esélye minél kisebb legyen. Biztonsági okokból az ultrahangos vizsgálatok számát korlátozzák a terhesség során, és az FDA nem is engedélyezi otthoni felhasználását. Ezzel az eljárási módszerrel mérő CTG készülékkel végzendő vizsgálathoz szakmai személyzetet szükséges.

Kevéssé elterjedt a magzati EKG-val történő pulzusszám meghatározás. Biztonságos, de több technikai nehézséget kell megoldani alkalmazásához.

Világújdonságként megjelent, az akusztikus vagy passzív elven működő magzati szívhangot vizsgáló fejjel rendelkező CTG készülék, a Fetaphon. Itt a magzati szívhangot egy nagyérzékenységű mikrofon veszi, és a magzati szív által keltett hanghullámot alakítja át a vizsgálófej elektromos jellé. Ennek megfelelően nem éri sem a magzatot, sem az anyát a készülékből kibocsátott sugárzás a vizsgálat során, ezért a Fetaphon készülék korlátozás nélkül, otthon is használható.

Olvasson többet a magzati szívhang mérésről az AranyKéz oldalain!

Fetaphon | Aranykéz Magánrdenelő | Aranykéz Magánrendelő Debrecen | Dr. Aranyosi János

Mik a magzati szívhang mérésének veszélyei?

Fetaphon készülék ill. a vizsgálófejek nem bocsátanak ki semmilyen sugárzást a vizsgálat során. A mért adatok elküldése a készülékről GSM rendszeren történik, amikor a készülék a töltőegységgel az elektromos hálózatra csatlakozik. Az ilyenkor fellépő rádiósugárzás megfelel egy mobiltelefon használatakor fellépő sugárzásnak. A készüléket természetesen ilyen szempontból is bevizsgálták, az egészségügyi előírásoknak megfelel!

Hogyan mér a Fetaphon?

Pántok segítségével vizsgálófejeket rögzítenek a kismama hasára. A kismama egy kézben tartott nyomógomb segí tségével jelzi a magzatmozgásokat. A vizsgálat akkor adja a legtöbb információt, amikor a magzat ébren van és mozgolódik. Ezért igyekeznek a magzatot felébreszteni valamilyen módszerrel (pl. hanggal, mozgatással). A vizsgálat során szükség lehet méh összehúzódás kiváltására, erre különböző módszerek állnak rendelkezésre.

Mikor végezzük a vizsgálatot a Fetaphonnal?

Főszabály, hogy a vizsgálatra általában a nappali időszakot javasoljuk. A legtöbb információt az a mérés hordozza, amikor a magzat ébren van, és élénk. A magzatnak is van “napirendje”, gyakran van ébren ugyanabban a napszakban. Gyakori, hogy a kismama étkezéséhez igazodik az ébrenlét. Ennek az a lehetséges magyarázata, hogy az étkezést követő magasabb anyai vércukorszint a magzatot is élénkíti. Érdemes ilyen időszakban végezni a mérést. Természetesen a Fetaphon alkalmas arra, hogy ön bármikor mérést végezzen, csak a kiértékelés lehet relatíve egy kicsit távolibb időpontban.

CTG/NST kisszótár

Akceleráció: a magzat szívműködésének gyorsulása

CTG: egy orvosi műszer, a kardiotokográf (cardiotocograph) rövidí tése. A CTG készülék egyszerre regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, az anyai méh aktivitását és a kismama által jelzett magzatmozgásokat, és az idő függvényében papírszalagra rögzí ti. A vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését

Deceleráció: a magzat szívműködésének lassulása

EST: emlő stimulációs teszt: az emlőbimbó stimulációjára kialakuló méhösszehúzódás csökkenti a lepényi keringést, így a terheléses CTG vizsgálat egyik formája

FTT: fizikális terheléses teszt: lépcsőzés, guggolás, szobakerékpár, stb. fizikális terhelések következtében a méhlepény vérkeringése csökkenthető, így vizsgálható a lepény tartalékkapacitása

Magzati szívfrekvencia: áltagosan 130-160 szívverés/perc, ami kétszer gyorsabb, mint egy felnőtt szívverése

Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat (120/perc alatti tartós szívfrekvencia, beszűkült görbe, süllyedések -decelerációk stb.). További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

NST: Non-Stressz Teszt, egy nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálatot jelent

OTT: oxytocin terheléses teszt: méhösszehúzó oxitocin infúzió adása után kialakuló aktív méhtevékenység csökkenti a lepényi keringést, ezért a terheléses CTG vizsgálat egyik formája

Reaktív: a görbe jó, a magzat aktí v és a magzatmozgásokra a görbe rövid ideig tartó emelkedéseket mutat (akcelerál)

Regisztrátum: A CTG vizsgálat során papírra kinyomtatott, vagy képernyőn megjelení tett vizsgálati görbe, mely együttesen tartalmazza a magzati szívfrekvenciát, a méh aktivitását és az édesanya által jelzett magzatmozgásokat.

Suspect: azaz gyanús. Kisebb eltérések láthatók a görbén, melyek nem egyértelműen kórosak. Néha csak az a magyarázat, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.

Terheléses CTG vizsgálatok: a terhelés, az anyai szervezet fizikális terhelését jelenti (pl:lépcsőzés, guggolás, szobakerékpár,- FTT- fizikális terheléses teszt), vagy méhösszehúzó oxitocin infúzió adását (OTT- oxytocin terheléses teszt), vagy az emlőbimbó stimulációjára kialakuló méhösszehúzódást (EST- emlő stimulációs teszt). A terhelés alatt a méh és a méhlepény vérkeringése kissé csökken. Ha a lepényi keringésnek nincsenek tartalékai (rejtett elégtelenség), a CTG-n kóros elváltozások jelennek meg.

Fetaphon használati útmutató

A Fetaphon teljes használati útmutatója letölthető pdf formátumban innen: Fetaphon használati útmutató (17MB, pdf).

A Fetaphon használata otthon

A leggyakoribb meghibásodások egyike a kábelcsatlakozó eröltetése, elcsavarni nem szabad, csak a hálózati csatlakozóhoz hasonlóan dugaszolni. A másik sérülési forrás, hogy a fotelben hagyott készülékre ráülnek, az eltörik, ezért nagyon kívánatos, hogy a készüléket otthon polcon vagy íróasztalon tartsák. A nagyobb anyagi teher elkerülése érdekében a készülék alkalmazására heti vagy havi biztosítás is igénybe vehető.