Új terhesgondozási rendszer

2014 július elsejétől megújul a magyar terhesgondozási rendszer! A változásokról szóló alaposabb összefoglalónk ebben a cikkben olvasható.

Várandósság

A szíve alatt életet hordozó nő és az édesanyja hasában lévő gyermek egészsége mindennél fontosabb az áldott állapot hónapjai alatt. A kismama és a baba testi-lelki jóléte sok mindent megalapoz a gyermek életében.

Az új várandósgondozási törvény célja is a  várandós nő egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének és egészségesen történő megszületésének elősegítése, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, illetve megfelelő időben történő felismerése, valamint a  szülésre, a  gyermek korai kötődésére, a  szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítés.

A törvény részletesen a Magyar Közlöny 2014. évi 52. számában olvasható. Mi a lényegesebb momentumokat foglaltuk össze ezen az oldalon.

Előtte bemutatunk egy Dr. Aranyosi és kollégái által írt tudományos cikket a lepényi és köldökkeringés Doppler vizsgálatának jelentőségéről. Manapság a terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) előjelzésére használják az artéria uterina Doppler indexeket, ezért talán érdemes újra megjeleníteni itt az épp 10 éve megjelent közleményt.

Terhesgondozás

Terhesgondozás

A debreceni AranyKéz rendelő mindennapjaiban igen jelentős szerepet töltenek be az áldott állapotban lévő kismamák, a szívük alatt hordott magzatok.

Az ő egészségük és biztonságuk érdekében a kismama gondozásról szóló törvény 2014 július 1-től megváltozik.

A várandósgondozás olyan komplex egészségügyi szolgáltatás, amely

 1. a védőnő,
 2. a háziorvos,
 3. a szülész-nőgyógyász szakorvos,
 4. a várandós választása esetén a szülésznő, valamint
 5. a várandós

együttműködésén alapul.

Normál lefolyású terhesség gondozási terve

Egy normál lefolyású terhesség gondozási terve a lenti táblázatban látható az emberi erőforrások minisztere 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelete a várandósgondozásról alapján:

Új terhesgondozás | Aranykéz Magánrdenelő | Aranykéz Magánrendelő Debrecen | Dr. Aranyosi János

Mivel a kardiotokográf (CTG) vizsgálat a 36,37 héten hiányzik, ezért a perinatális biztonság növelése érdekében ajánljuk a Fetaphon használatát a magzati szívhang ellenőrzésére.

Biokémiai vizsgálat

A törvény egyik lényeges eleme, hogy  térítéses lesz a szakmai  irányelvek szerint ajánlott biokémiai vizsgálat, amely a központi idegrendszer és főleg a kromoszóma rendelenességek kiszűrését pontosítja.

debreceni AranyKéz Nőgyógyászati és Allergológiai Magánrendelő most új kihívásnak néz elébe. A magzati kromoszóma rendellenességek pontos és korai felismerésében több magyar centrum is részt vesz. Az anyai vérben keringő szabad magzati DNS szeparálás lehetősége a mindennapi emberekhez is eljutott.

A Down kór Ultrahang szűrése, a korszerű készülék, az FMF akkreditált szoftvere, Dr. Aranyosi János vizsgáló személye és FMF auditált minősítése miatt a kémiai vizsgálatok elvégezhetőek a debreceni AranyKéz Nőgyógyászati és Allergológiai Magánrendelőben is.

Ezek a kémiai vizsgálatok:

 • Kombinált teszt
 • Integrált teszt
 • Négyes teszt
 • Kontingens teszt.

Magas Down rizikó esetén a Prenatest a rendelőnkben hozzáférhető.

Down szűrés

Ha az ultrahangos vizsgálatok során komolyabb gyanú merül fel egy-egy betegséggel kapcsolatban, akkor érdemes célzott biokémiai vizsgálatokat végeztetni. A kromoszóma- rendellenességek kiszűrését célzó vizsgálatokat viszont minden kismamánál célszerű egybekötni a biokémiai szűréssel (pl Down-kór):

Olvasson többet azokról a vizsgálatokról, amelyek a Down-kór kiszűrésében segítenek.

 • Down-kór szűrés 12. heti Ultrahang FMF minősítés alapján
 • Down-kór szűrés: Kombinált teszt, Integrált teszt.
 • Down-kór vizsgálat anyai vérből, magzatvíz mintavétel nélkül