Ultrahang Debrecen

Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász debreceni magánrendelőjében ultrahangos szolgáltatásokat is nyújt. Ezen az oldalon:

  • linkeket talál izgalmas ultrahang videókhoz, melyek az Aranykéz Rendelőben, Debrecenben készültek,
  • olvashat arról, mi az hogy ultrahang,
  • illetve hogy milyen ultrahang géppel rendelkezik az Aranykéz Nőgyógyászati magánrendelő Debrecenben.
     

Ultrahang videók

Beszélő magzat – az első szavak

Egy rendkívül érdekes kisfilmet szeretnénk ajánlani látogatóinknak: a videón egy “beszélő” embrió ultrahang felvétele látható. Az anyaméh védelmét élvező magzat jól láthatóan mozgatja a száját az AranyKéz magánrendelőben készült ultrahang felvételen. Bár az embrió csak 12. hetes, teljes testhossza 5 cm, az anatómia és az idegrendszer ekkora már olyan fejlettségű, hogy embriónk a felnőttek gazdag arc és száj mozgását produkálja. Hogy pontosan miért is mozgatja a száját, az talány. Lehet, hogy tényleg beszél, esetleg beleiszik a magzatvízbe, vagy gyakorol a szájizmaival, hogy mire szopnia kell, erősödjön – ezek bármelyike előfordulhat…

Ultrahang magánrendelő, DebrecenTerhességi ultrahang vizsgálatok menete, fotók az Aranykéz Nőgyógyászati és Szülészeti magánrendelő ultrahang rendelőjéről, ultrahang felvételek


Ultrahang Debrecen
nőgyógyászati rendellenességek ultrahang felvételei


Mi az ultrahang?
Ultrahang

Az ultrahang egy nagyfrekvenciás hanghullám. Nagyjából 20 Hz a legmélyebb, 20 000 Hz a legmagasabb hang, amit az ember még hall. A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük.

A nőgyógyászat és szülészet területén használt ultrahangos vizsgálatok célja a szervi kórállapotok felismerése.

Terhességi ultrahang vizsgálatok

Egy panaszmentesen viselt terhesség során négy ultrahangvizsgálat szükséges (lásd Terhesgondozás). Céljuk a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a terhesség korának pontos kiszámítása, a magzat méhen belüli helyzetének, várható súlyának meghatározása, illetve a lepény és a magzatvíz vizsgálata, valamint fejlődési rendellenességek kimutatása.

Speciális ultrahang vizsgálatok

Léteznek speciális ultrahangvizsgálatok, amelyek során a magzati szív működését, a szív nagyereinek lefutását, illetve a magzat keringési viszonyait vizsgálhatják, ezáltal igen megbízható információt nyerve a magzat méhen belüli állapotáról. (Lásd Magzati vérkeringés)

Debrecen, ultrahang vizsgálatok

A vizsgálatot hason vagy hüvelyen keresztül használt vizsgálófej segítségével végzik. A hasi vizsgálatot a kismedencéből kiemelkedő képletek vizsgálatára, míg a hüvelyit a kismedencében megbúvó eltérések felismerésére használják. Hüvelyi ultrahangvizsgálat esetén az üres hólyag, míg hasi vizsgálat esetén többnyire a telt hólyag tekinthető optimálisnak.

Hüvelyi vizsgálatkor a páciensnek hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábakkal kell feküdnie, a vizsgálatot végző szakember a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egyszer használatos védőburkot (többnyire gumióvszert) húz. A vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti, ahol azt kíméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket.

Ultrahang Debrecen 3D/4D

Hasi ultrahang, Debrecen

A hasi vizsgálat a hasfalon át történik, szintén hanyattfekvő helyzetben. A has bőrére az ultrahanghullámok terjedését könnyítő zselészerű anyagot kennek. A vizsgálat nem jár fájdalommal. Hüvelyi ultrahang esetén enyhe kellemetlen érzés adódhat a hüvelyi vizsgálófej mozgatásából, azonban normális esetben nem jelentkezhet fájdalom.

Milyen ultrahang géppel rendelkezik a debreceni Aranykéz Nőgyógyászati magánrendelő?

Nőgyógyászati és szülészeti magánrendelőnk nagy gondot fordít a legkorszerűbb műszerezettségre. Ennek megfelelően  egy  színkódolt (Colordoppler), Samsung gyártmányú SonoAce R7 és egy Mindray DC6-os ultrahang berendezés szolgálja a legprecízebb diagnosztikát. Utóbbi gép a speciális nőgyógyászati, míg a SonoAce a speciális terhességi, különösen a kora terhességi vizsgálatok végzésében kiemelkedő teljesítményű.

A SonoAce R7 3D/4D ultrahang készülék egy Early Obsterics FMF kompatibilis programmal működik, amely már a 12. heti embriónál lehetővé teszi a kromoszóma rendellenességek pontosabb kockázatbecslését.
 

  • Rendkívül hatékony többnyalábos párhuzamos képalkotás
  • Színkódolt (Color) Doppler, Power Doppler, direkcionális Power Doppler, PW, HPRF, Color M üzemmódok
  • 42 cm átmérőjű monitor
  • DVD-video felvétel, CD/RW, USB csatlakozók
  • multifrekvenciás vizsgálófejek

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy pontos diagnosztikával a lehető legtöbb és legmagasabb színvonalú információt adjuk át DVD-n, CD-n vagy pendrive-on az ultrahang vizsgálaton átesett pácienseinknek.

Debreceni ultrahang vizsgálat - AranyKéz Nőgyógyászati rendelő

Dr. Aranyosi János nőgyógyászati rendelőjének ultrahang készülékéről egy bővebb ismertető itt tekinthető meg, sok-sok képpel:

Dr. Aranyosi János folyamatosan bővíti szakértelmét az ultrahang vizsgálatok területén, hogy a debreceni ultrahang ellátás is a lehető legmagasabb színvonalú és a legújabb tudományos eredményeket magába foglaló legyen. A továbbiakban Dr. Aranyosi János két külföldön szerzett ultrahang diplomája látható.

Dr- Aranyosi - ultrahang vizsgálat diploma, Debrecen

Dr- Aranyosi - ultrahang vizsgálat Debrecen 

Az FMF a világ egyik legelismertebb szervezete, amely a méhen belüli fejődéssel, a várandós nők és magzataik egészségével, annak kutatásával foglalkozik, valamin kialakított egy ezzel kapcsolatos képzési redszert. Jelenleg Magyarországon az alábbi orvosoknak van a Fetal Medicine Foundation által elismert képesítésük:

FMF - Fetal Medicine Foundation - Dr. Aranyosi János, ultrahang, Debrecen

Magzati keringés ultrahang vizsgálata

A lenti angol nyelvű dolgozat a magzati keringéssel való munka során sok felismert apró, de fontos jelről szól.

Az egészséges magzatok artériás keringésének egységét az aortában és az artéria cerebri mediában mért rezisztencia index (RI) állandó értéke jelzi. Oxygén hiány esetén az agyi kollaterálisok kinyílnak és csökken az áramlási impedancia, az arány emelkedik. A Magzat mondja meg, mennyire oxygénhiányos. Ezt azóta is ACRI – nak nevezik, és naponta alkalmazzák  Magyarországon a veszélyeztetett kismamák gondozása során.

Fetal Aortic-cerebral Doppler Resistance Index Ratio

A szülés észlelése

Kukkantson bele Dr. Aranyosi János előadásába, ami a szülés észleléséről szólt a XII. Országos Szülésznői Konferencián.

Kulcsszavak: Debrecen, ultrahang, ultrahang magánrendelő Debrecenben, Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász