Mi az ACRI, azaz ACR index?

A magzati ACRI, ACR index, vagy aorto-cerebrális rezisztencia index hányados a magzati keringés ultrahangos  Doppler-vizsgálata során kapott érték, amely a méhlepény és a magzat vérkeringéséről, oxigén-ellátottságáról, egészségi állapotáról tájékoztat.

Mi a flowmetria?

A terhesség utolsó hónapjában a méhlepény, ami a babát táplálja, lassan kimeríti a tartalékait. Emiatt az ultrahangos vizsgálat részeként, a biometriai adatok megállapítása mellett magzati ultrahangos keringésvizsgálatot is végzünk.

A vizsgálat alapja, hogy az ultrahang visszaverődik az érben áramló vörösvértestekről, így lehetővé teszi a vörösvértestek áramlási sebességének mérését. Az érben áramló vörösvértestek sebességet regisztráljuk, és azt állapítjuk meg belőle, hogy a magzat táplálása, oxigénellátása elegendő-e, a méhlepény megfelelően működik-e. Vizsgáljuk az anyaméhet ellátó ereket, a köldökzsinór artériáját, a magzat hasi nagyverőerét, agyi ereit.

Ha a méhlepény keringése rosszabbodik, a magzat vérkeringése is megváltozik. A magzati és köldökzsinór artériák élettani keringési viszonyát a Doppler-indexek referencia tartománya tükrözi. A Doppler-vizsgálat lehetővé teszi a csökkent oxigén ellátás okozta veszélyállapotok felismerését, mert a véráramlás jellegzetes módosulásai alapján a magzati védekezés korai, átmeneti és késői (kompenzáció-dekompenzáció-disztressz) szakaszai azonosíthatók. A lepényi teljesítmény tartós, 30-40%-os csökkenése a magzat krónikus éhezéséhez és oxigénhiányához vezet, amely valamennyi szerv vérkeringését megváltoztatja.

Milyen a jó flowmetria, ACRI eredmény?

Sok kismama próbálja megtudni, hogy a kapott ACRI érték megfelelő-e, mik a határértékei a flowmetriának. Sajnos ezt egyértelműen nem lehet megmondani, ugyanis a vizsgálatban kapott értékek arányai számítanak, a korábban kapott értékek, és a többi vizsgálat eredményének figyelmebe vételével.

Az ACR index a keringés centralizációjának mérőszámát adja, és értéke normál terhesség alatt a harmadik trimeszterben állandóan 1 körül van. 1,2 felett centralizált keringésről beszélünk.

Dr. Aranyosi János disszertációjának egyik táblázata az ACR index átlegértékeiről és szórásáról 372 fős mintán vizsgálva. A disszertációt lejjebb görgetve teljes egészében el tudja olvasni.

ACRI érték

Mikor javasolt flowmetriát végezni?

Flowmetria végzése abban az esetben javasolt, ha az gyanítható, hogy a méhlepény nem megfelelően látja el a feladatát. Ilyen esetek lehetnek például, ha a magzat lényegesen kisebb a koránál, kevesebb vagy több a magzatvíz, az anyánál toxémia alakul ki, a ctg többször nem megfelelő eredményeket mutat.

A magzati keringés Doppler-vizsgálata során az ACRI érték meghatározása különösen olyan esetekben lehet hasznos, ahol invazív (amnioszkópia, cordocentesis) vagy terheléses
vizsgálatok (FTT, OTT) nem végezhetők az ikerterhesség, retardáció, fenyegető koraszülés,
vagy pl. az elölfekvő lepény veszélyei miatt.

A terhesség utolsó heteiben normál terhesség esetén is hetente célszerű és ajánlott flowmetriát végezni.

Magzati vérkeringés és ultrahang

Dr Aranyosi János értekezése sok hasznos információt tartalmaz a Doppler ultrahang alkalmazásáról a magzat egészségi állapotának viszgálatában:

Dr. Aranyosi János – értekezés

Magzati keringés ultrahang vizsgálata

A lenti angol nyelvű dolgozat a magzati keringéssel való munka során sok felismert apró, de fontos jelről szól.

Az egészséges magzatok artériás keringésének egységét az aortában és az artéria cerebri mediában mért rezisztencia index (RI) állandó értéke jelzi. Oxygén hiány esetén az agyi kollaterálisok kinyílnak és csökken az áramlási impedancia, az arány emelkedik. A Magzat mondja meg, mennyire oxygénhiányos. Ezt azóta is ACRI – nak, ACR indexnek nevezik, és naponta alkalmazzák  Magyarországon a veszélyeztetett kismamák gondozása során.

Fetal Aortic-cerebral Doppler Resistance Index Ratio

 

Kulcsszavak: ACRI, ACR index, flowmetria, ultrahang, ultrahang magánrendelő Debrecen, Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász