Hüvelyfolyás, hüvelygyulladás

Számos felmérés alapján tudjuk, hogy a nők leggyakrabban hüvelyi fertőzések miatt fordulnak orvoshoz. Négy nőből legalább háromnak biztosan voltak már hüvelyi fertőzéssel kapcsolatos panaszai és ezek gyakran újra kiújuló, visszatérő problémákat okoznak.

Hüvelyi fertőzések

Amikor a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborul, a hüvely sokkal „védtelenebb” bármilyen hatással szemben, hiszen a savas környezet biztosítja a mikroorganizmusok (gombák, baktériumok, különböző élősködők vagy vírusok) elleni védelmet.

A hüvelyi mikroflóra felborulásának számos oka ismert, például:

 • antibiotikumok használata,
 • fogamzásgátlók szedése,
 • tüszőhormon hiánya (időskori hüvelygyulladás),
 • védekezés nélküli szex,
 • tisztálkodószerek túlzott mértékű használata,
 • életmódból adódó stressz,
 • a hüvelyi pH eltolódása lúgos irányban (vérezgetés, idő előtti burokrepedés),
 • szövetroncsolódás (sérülések, vetélés, szülés, műtétek),
 • szoros műszálas ruházat,
 • szaunák, uszodák, közös strandok használata.

Hüvelyfolyás

A normális hüvelyváladék fehér színű, szagtalan, pH-ja savas: 4,0-4,5 közötti.

A rendellenes hüvelyfolyás csak tünet, mely leggyakrabban hüvelygyulladás következménye, de okozhatja hüvelygomba is. Egészséges nők hüvelyében normálisan legalább 6-8 féle baktérium fordul elő, alacsony csíraszámban. Ezek nem okoznak panaszokat, és nem is szabad kipusztításukra törekedni.

A hüvelyfolyás jellege jellemző lehet a kórokozóra.

 1. Gomba esetén sűrű, szívósan tapadó, szemcsés-túrós, sárgás vagy fehér folyás a jellemző. A hüvely vegyhatása ilyenkor normális, a folyásnak jellemző szaga nincs.
 2. Trichomonas fertőzésnél a folyás zöldes, habos, édeskés szagú (pl. Trichomoniasis).
 3. Chlamydia esetén híg, fehér, jellegtelen, ami mellett a hüvelyhám törékeny, vérzékeny.
 4. Bakteriális gyulladás, amely gennykeltő baktériumok által okozott sárgás, zöldes, esetleg kellemetlen szagú váladék.
 5. Gardnerella vaginalis és az anaerobok szimbiózisából fakadó “nem specifikus vaginózis” esetén a folyás híg, szürkés, gennyes, rossz szagú.

Hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás (vaginitis, kolpitis) gombás, vagy bakteriális fertőzés során alakul ki, mely hatására a hüvelyben található baktériumok egyensúlya és a hüvely természetes PH értéke felborul. Jellemző tünetek lehetnek:

 • Viszkető, csípő érzés.
 • Rendellenes hüvelyfolyás: sűrű aludttejszerű, bűzös, ragacsos, vagy nagyon folyékony, tiszta fehér.
 • Diszkomfort érzés a hüvely környékén.
 • Fájdalom vizeletürítés és közösülés közben.
 • Viszkető érzés a hüvely belsejében és körülötte.

A hüvelygyulladás kezelése, megelőzése

A terápia kezdetén mindenképpen konzultáljunk szülész-nőgyógyász szakorvossal, kérjünk citológiai vizsgálatot és vérvételt a Chlamydia- és a Candida-fertőzés szűrése miatt.

Ezek után póbáljuk szervezetünkből kiűríteni a felhalmozódott kóros anyagcseretermékeket olyan módszerrel, amely a hüvelyi pH-egyensúly helyi védelme és regenerációja mellett a szervezet egészére, így az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorol.

Mi a teendő, hogy előzetesen megerősítsük a hüvely természetes védekezőképességét? A feladat a hüvelyi mikroflóra egészséges egyensúlyának helyreállítása, illetve annak fenntartása.

 • Hatékony megelőzési módszernek bizonyul a klinikai praxisban a szájon át vagy injekció sorozat (védőoltás) formájában adott aktív immunizálás a leggyakoribb hüvelyi bateriális kórokozókkal szemben. Az immunizálásról az AranyKéz debreceni nőgyógyászati rendelő tapasztalatai is pozitívak, bátran ajánljuk.
 • Az Ellen probiotikus tampon használata klinikailag igazoltan megerősíti a természetes hüvelyflórát, segít helyreállítani a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. A svéd Karolinska intézetben kifejlesztett orvostechnikai eszköz működésnek lényegét egy speciális hordozóanyag adja. A probiotikumok (élő jótékony baktériumok) ún. liofilizált állapotban a tampon belsejében találhatók. A probiotikus tampon és a speciális hordozóanyag a felhelyezéstől számított kb. 90 percen belül eléri a testhőmérsékletet, ekkor a hordozóanyag megolvad, a probiotikus baktériumok kiszabadulnak belőle és a hüvely falán kolonizálódnak, elősegítve a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítását.

 

Ha tudunk segíteni a fentiekhez hasonló hüvelyfolyási, hüvelygyulladással kapcsolatos problémában, időpontegyeztetéshez hívja Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyászt20/366-1856 számon, hétköznapokon lehetőleg 14 óra után!