HPV vírus elleni védőoltás – méhnyakrák elleni vakcina

Mivel a már létrejött HPV fertőzésnek hatásos ellenszere nincs, nagyon lényeges a megelőzés. Olvassa el cikkünket és tájékozódjon a HPV diagnosztika és a HPV védőoltással való megelőzés lehetőségeiről Debrecenben!

HPV vírus 

A humán papillómavírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, körülbelül 630 millió fertőzöttel szerte a világon. A kórokozó a szervezetbe bejutva jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az emberek életük során kb. 50–80 százalékban átesnek valamilyen HPV fertőzésen.

A „nem rákkeltő” típusok szemölcsöket okoznak a bőrön, a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások ugyan, de kellemetlenek és igen makacsok, kezelésük hosszadalmas (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés), és gyakran kiújulnak. A nemi szervi szemölcsök Magyarországon 50-100 ezer embert érinthetnek, és a megbetegedéstől szenvedő hölgyeket még az is sújtja, hogy természetes úton nem szülhetnek gyereket, mert a magzat életveszélyes légúti HPV- fertőzést kaphat.

A HPV „rákkeltő” típusai a hámban, nyálkahártyában úgynevezett „rákmegelőző” és „rákos” elváltozásokat okozhatnak (méhnyakrákot, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrákot, illetve a legújabb kitatások szerint a gége-, garat- és szájüregi rákok mintegy 50%-ának háttérében is a HPV, azaz a humán papillomavírus áll.)

A méhnyakrák a nők daganatos eredetű halálozásának második leggyakoribb oka világszerte: minden évben mintegy 500 ezer új eset fordul elő és évente 270 ezer nő veszíti el életét a méhnyakrák következtében. Magyarországon évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálnak invazív méhnyak daganatot, mindemellett a magyarországi halálesetek száma az európai átlag háromszorosa. Minden héten 8 fiatal-középkorú nő hal meg ma Magyarországon méhnyakrákban.

A vírusnak több, mint 100 típusát ismerjük, amik közül kb. 40 képes a genitális traktusban a nyálkahártya megbetegítésére.HPV vírus

A humán papillómavírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a CIN 2/3 esetek több mint 70%-áért, a 6-os és 11-es típusa pedig a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős. A HPV vírussal fertõzött nyálkahártyasejtek döntõ többsége hónapok alatt – többnyire 1-2 éven belül – meggyógyul. Az a csekély százalék, amelyekben a vírus perzisztál, veszélyeztetetté válik a méhnyakrák kialakulása szempontjából.

HPV fertőzés

HPV fertőzés gyakran tünetmentes és az esetek nagy százalékában magától elmúlik. A humán papillómavírus azonban néhány esetben méhnyakrákot okoz, amely világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében.

A méhnyakon kialakult rákmegelőző állapotokból kezelés hiányában 2-3 évtized alatt fejlődhet ki a méhnyakrák. A szexuális úton történő fertőzést követően, 6-8 hónapos inkubációs idő után a vírus genetikai anyaga bejut a sejtmagba, és önálló replikációra képessé válik. A késői fázisban, körülbelül kilenc hónap elteltével a betegek egy része tartósan tünetmentes marad, másoknál elindul a rosszindulatú átalakulás.

A HPV más, ritkább daganatfélék kialakulásában is szerepet játszik, így felelősnek tekinthető a hímvesszőn és a hüvely környékén kialakuló daganatok felének, a végbéldaganatok 2/3-ának és a feji daganatok 1/5-ének kialakulásáért is.

HPV elleni védőoltás

Mivel a már létrejött HPV fertőzésnek hatásos ellenszere nincs, nagyon lényeges a megelőzés! A HPV elleni védőoltás inaktivált (nem élő) vírusokat tartalmaz a fent említett négy típusból, vagyis a méhnyakrák és a szemölcsök kialakulása ellen hathatós védelmet nyújt.

A HPV elleni védőoltást az Egyesült Államokban 9-12 éves lányoknak rutinszerűen adják, még a nemi élet megkezdése előtt. Ebben az esetben az oltás szinte 100%-os védelmet nyújt a méhnyakrák és a szemölcsök kialakulása ellen. Ha valaki már fertőzött volt az első oltás megkapásakor, akkor az adott típusú vírussal szemben a védelem már nem hatásos. Ugyanakkor 13-26 éves korban még érdemes beadatni a HPV védőoltást, amennyiben fertőzés nem áll fenn.

A HPV elleni védőoltást három részletben adják be: az első után két hónappal, majd újabb hat hónap elteltével követezik az utolsó vakcina. Az oltást követően is rendszeresen folytatni kell a HPV PAP-teszttel való ellenőrzést, méhnyakrák-szűrést.

HPV védőoltás – az injekció

A debreceni AranyKéz Nőgyógyászati Magánrendelőben jelenleg olyan vakcinát használunk, ami a szaksajtó és rengeteg teszt alapján igen hatékonynak bizonyult a humán papillómavírus által okozott megbetegedések ellen. Ennek a humán papillómavírus (HPV) négy típusát (6,11,16,18) tartalmazó vakcinának adományozták 2008-ban Nemzetközi Galenus-díjat, mellyel a gyógyszerkutatásban tett jelentős előrelépéseket ismerik el, és amit a gyógyszeripar Nobel-díjának tekintenek. A gyógyszert több, mint 100 országban forgalmazzák és eddig körülbelül 40 millió adag fogyott belőle.

A méhnyakrák elleni erős és tartós védettségen túlmenően a gyógyszer megvéd HPV 6, 11, 16 és 18-as típusok által okozott méhnyak-, a szeméremtest- és a hüvelyrákot megelőző állapotoktól, továbbá a nemi szemölcsöktől. Ez a 4 típus együttvéve okozza a HPV-vel kapcsolatos nemi betegségek túlnyomó többségét.

A vakcinát a fentebb leírtak szerint három adagban adjuk be a bőrön keresztül az izomba  (lehetőleg a felkar vagy a comb izomzatába).

  • Első injekció: egy kiválasztott időpontban
  • Második injekció: az első injekció beadása után 2 hónappal
  • Harmadik injekció: az első injekció beadása után 6 hónappal

A védőoltás 9-15 éves lányok és fiúk, valamint 16-26 éves lányok részére javallt. A beoltandó személynek az oltási sorozat mindhárom dózisát meg kell kapnia, különben nem biztos, hogy kialakul benne a teljes védettség.

Ha további infomrációkra kíváncsi a HPV védőoltás fajtáit és azok hatékonyságát illetően, böngéssze át Dr. Mészáros Gyula cikkét: HPV védőoltások hatékonysága

HPV védőoltás – ellenjavallatok

Terhes nőket jelenleg nem szabad HPV ellen oltani, mert – bár az anya és a magzat szempontjából is biztonságosnak tűnik – nincsenek ezt alátámasztó klinikai bizonyítékok. Szoptatós anyák esetében a vakcina beadható.

Legyengült immunrendszer, súlyosabb betegség esetén az oltással célszerű megvárni a betegségből való kigyógyulást.

HPV védőoltás – veszélyek

A HPV védőoltás eredményeit éveken át folyamatosan elemezték és vizsgálták veszélyek tekintetében és azt találták, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás általában kevés mellékhatással jár.

Mint minden más védőoltásnál, ez esetben is felléphetnek olyan helyi tünetek, mint bőrpír, duzzanat, vagy enyhe fájdalom az oltás helyén, hőemelkedés vagy mérsékelt láz, de ezek igen hamar maguktól elmúlnak.

Mint a legtöbb védőoltás, a HPV oltás beadásakor is felléphetnek allergiás reakciók. Ez a beadást követő néhány percen, maximum néhány órán belül kiderül. Ennek tünetei: légzési nehézségek, kiütések, szédülés. Ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

HPV védőoltás fajták és azok hatékonysága

Dr. Mészáros Gyula SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika cikkét szeretnénk megosztani olvasóinkkal a HPV védőoltásról, annak fajtáiról és ezek hatékonyságáról.

A humán papillómavírus (HPV) nagy rizikójú (high risk) oncogen típusai a méhnyak és a hüvelyfali rosszindulatú daganatok kialakulásáért szinte 100%-ban felelősek, de a vulvacarcinoma fiatalabb korban fellépő formája, a végbél- és penisrák, illetve a fej-nyaki daganatok kialakulása is eltérő arányban ezen kórokozók terhére írhatók.

Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján az elmúlt tíz évben a méhnyakrák-incidencia és -halálozás tendenciózusan, kb. 30%-kal csökkent. A hüvelyfali malignomák száma változatlan maradt. A szeméremtesti, HPV okozta rákok száma azonban az utóbbi években emelkedést mutat.

A nemi szervi szemölcs (condyloma acuminatum), valamint a gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkező recidiváló respiratoricus papillomatosis (RRP) kialakulásáért egyértelműen a HPV alacsony rizikójú (low risk) 6, 11-es típusa a felelős. Utóbbi pervalenciája 4-6/100.000, azonban az elmúlt években a szülőkorú korosztályban emelkedő incidencia a megfelelő prevenció hiányában a szülés közbeni verticalis fertőzés következtében megbetegedő gyermekek számának emelkedéséhez vezet.

A nemi szervi szemölcsben szenvedők száma Magyarországon 40-50 ezerre tehető. Mindezek gyakorlati jelentőségét támasztja alá, hogy az Angliában 2008 óta alkalmazott bivalnes vakcina helyett 2012-től a HPV 6-11-es típusai ellen is védelmet biztosító quadrivalens (HPV4) készítményt alkalmazzák a nemzeti oltási programban.

A HPV okozta rossz- és jóindulatú elváltozások epidemiológiai jelentőségét mutatja, hogy amíg az EU-ban 2008-ban csak tizenkettő, 2010-ben már 21 országban volt valamilyen formában szervezett, ill. részben, vagy egészben támogatott HPV elleni védőoltás. Románia és Litvánia kivételével, ahol a legmagasabb a méhnyakrák okozta halálozás a kontinensen, az ún. keleti tömb országaiban, így hazánkban sincs támogatott HPV elleni védőoltás. Magyarországon így a fiatalok egészségéért felelős házi- és gyermekorvosok, valamint nőgyógyászok felelőssége kettős. A védőoltás propagálásán vagy éppen ellenzésén túl döntésük hosszú távú következményei a választandó készítménytől is függenek.

A cikk folytatásáért kattintson: HPV cikk (168 kB, pdf).

Jelentkezzen be még ma, hogy elkerülhesse a HPV által okozott fertőzéseket, daganatos megbetegedéseket! HPV diagnosztika és megelőzlés Debrecenben. TELEFON: +36 20 3661 856