Magzati vérkeringés

A magzati vérkeringés ultrahangos vizsgálata Dr. Aranyosi János egyik szakterülete. Számos cikke, közleménye, dolgozata született ebben a témában. Olvassanak bele erről szóló doktori disszertációjának bevezetőjébe, lapozzanak a teljes dokumentumban, vagy tájékozódjanak a letölthető dokumentumok valamelyikéből.

Magzati keringés ultrahang vizsgálata – Bevezetés

A magzati állapot észlelésének igénye egyidős a klasszikus szülészettel.  A régmúltban a terhességet a havi vérzés elmaradásából valószínűsítették, korát a múló teliholdak számolásával állapították meg és fejlődését a méhfenék növekvő magassága alapján követték.  A magzat életjelei közül évszázadokig csupán a magzatmozgásokat ismerték, majd a szívhangok azonosításáról először egy francia belgyógyász számolt be 1821-ben.  A XIX. század második felétől terjedt el a szívhangok szülés alatti ellenőrzése, miután felismerték, hogy jellegük a magzat állapotáról fontos tájékoztatást ad.  A XX. század elején a szívműködés detektálására újabb és pontosabb eredményt adó eljárások születtek.  A phonocardiograph ősét 1908-ban találták fel.  A külső electrocardiographot 1909-től kezdték alkalmazni, amely 1961-ben érte el fejlődése csúcsát.  Direkt magzat EKG vizsgálatot 1956-tól végeztek sikerrel (Goodlin 1979).  E módszerek tündöklését azonban hamarosan elhomályosította az ultrahang készülékek megjelenése.  A ma is diadalútját járó ultrahang diagnosztika alapját két felfedezés képezi.  Christian Andreas Doppler 1842-ben publikálta a mozgó tárgyról visszavert hullám frekvencia eltolódásáról szóló tézisét.  Pierre és Jacques Curie 1880-ban ismerte fel a piezoelektromos jelenséget, amely az ultrahang transducerek működésének alapja.

Agyi véráramlás | Magzati vérkeringés | Aranykéz Rendelő | Debrecen | Dr. Aranyosi JánosA Doppler sonographia orvosi alkalmazására először az 1950-es évek legvégén Japánban került sor.  Az Amerikai Egyesült Államokban 1959-ben alkották meg a folyamatos, majd 1966-ban a szakaszos hullám-kibocsátású Doppler készüléket. További technikai áttörést jelentett a kétdimenziós mozgókép kifejlesztése, majd a duplex üzemmód megjelenése az 1980-as évek során.  A mechanikus transducert elektronikus egység váltotta fel, amely kis mérete révén intravaginálisan is alkalmazható.  A színkódolás megvalósítása megbízhatóvá tette a kisebb erek felkeresését és azonosítását.  A növekvő érzékenységű második és harmadik generációs Doppler készülékek megkönnyítették az egészen kis energiájú, lassú véráramlás vizsgálatát is.  A felgyorsult fejlődés eredményeként korábban látszólag elérhetetlen területek anatómiai pontosságú leképezése valósulhatott meg, amelyet a térhatású ábrázolás és a működés megítélésének lehetősége gazdagított.

Köldökzsinór nyakszöglet | Magzati vérkeringés | Aranykéz Rendelő | Debrecen | Dr. Aranyosi JánosA Doppler technikát a szülészetben eleinte a szívműködés kimutatására, később a szívfrekvencia folyamatos monitorozására használták.  Az arteria umbilicalis vérármlásának vizsgálatát elsőként Fitzgerald és Drumm közölte 1977-ben.  A magzati aorta Doppler vizsgálatáról Eik-Nes munkacsoportja számolt be 1980-ban.  A haemodinamika noninvazív mérése további élettani és klinikai kutatások mozgatórugója lett.  A Dopplert az uteroplacentaris véráramlás megítélésére és egyre több magzati ér keringésének vizsgálatára is alkalmazták.  Az intravaginális szondák segítségével a beágyazódás és az embrionális fejlődés folyamatait is tanulmányozták.  A Doppler diagnosztika a terhesség kezdetétől betekintést nyújt az uteroplacentáris és a magzati arériás, vénás, intracardiális vérkeringésbe.  A Doppler ultrahang termékeny négy évtizedet hagyott maga mögött és a korszerű szülészeti gyakorlat elengedhetetlen módszerévé vált, miközben javallatainak köre folyamatosan bővül.  Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az uteroplacentáris és a magzati keringés vizsgálata meghatározó szereppel bír a veszélyállapotok korai felismerésében, mert a vérkeringés jellegzetes eltérései a terhességi kórkép tüneteinek megjelenése előtt igazolhatók.  A meta-analízisek tanúsága alapján a Doppler ultrahang megfelelő alkalmazásával a perinatális eredmények további javulása várható.

Magzati keringés ultrahang vizsgálata

doktori disszertáció
Magzati keringés ultrahang vizsgálata

A Doppler ultrahang helye a magzati hypoxia igazolásában

A Doppler ultrahang helye a magzati hypoxia igazolásában

A magzat artériás vérkeringésének ultrahang vizsgálata

A magzat artériás vérkeringésének ultrahang vizsgálata