Hormontartalmú spirál (levonorgestrel – intrauterin rendszer – méhen belüli hormonális fogamzásgátlás)

Kényelem a fogamzásgátlásban

Egy méhen belüli hormonális fogamzásgátló rendszer ideális fogamzásgátló módszer azoknak, akiknek erős menstruációs vérzésük van, mert:

 • jelentősen csökkenti a vérzés mennyiségét már az első negyed évtől
 • a vérzéses napok száma is kettőre csökken az alkalmazás első évében
 • csökkenti a menstruációs fájdalmat is

Ideális fogamzásgátló módszer azoknak, akik a napi tablettaszedés helyett kényelmesebb és biztonságosabb megoldást keresnek, mert:

 • a felhelyezés után 5 évig nincsenek elfelejtett tabletták
 • nem kell végleges döntést hozni, a gyermekvállalás bármikor tervezhető
 • a méhen belüli rendszer eltávolítása után a nők 80 százaléka egy éven belül várandós lesz
 • a hormonális méhen belüli fogamzásgátlás kényelmes átmenetet biztosít a fogamzóképes korból a menopauzába.

 

Szakszerű és biztonságos segítség

Dr. Aranyosi János debreceni nőgyógyász oklevele a Mirena gyakorlati ismereteinek megszerzéséről

Dr. Aranyosi János rendelkezik a hormonális méhen belüli rendszer (spirál) felhelyezés elméleti és gyakorlati ismereteivel, így szakszerűen és biztonságosan tud Önnek segíteni e fogamzásgátló módszer alkalmazásában.

A méhen belüli rendszer főbb jellemzői

 • Megbízható hosszú távú  fogamzásgátló módszer, Pearl-indexe 0,1. (Az index azt mutatja, hogy a 100 nő közül, akik egy éven keresztül használják az adott fogamzásgátló eszközt, hányan esnek teherbe. Értéke minél alacsonyabb, annál biztonságosabb.)
 • Fogamzásgátló hatása 5 éven át folyamatosan fennáll
 • Költséghatékony
 • Használói hiba nem befolyásolja
 • Nem kell rá naponta odafigyelni
 • Szoptatás alatt is alkalmazható
 • A szülést követő 6. héttől felhelyezhető
 • Minimális hormonkiválasztódás az anyatejbe
 • A gyermek növekedése és súlygyarapodása zavartalan
 • Csekély vagy semmiféle hatás a tejelválasztásra
 • Ötvözi a szoptatás alatt alkalmazható módszerek előnyeit, minimalizálja azok hátrányait
 • Nem tartalmaz ösztrogént , szisztémás hormonhatása minimális
 • Alkalmazásakor csökken a vérzés mennyisége és a kismedencei gyulladás incidenciája.


MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ÉS MILYEN ESETBEN ALKALMAZHATÓ?

Mirena - méhen belüli rendszer

A fogamzásgátló rendszer egy kisméretű T-alakú méhenbelüli rendszer, ami a felhelyezés után levonorgesztrel hormont bocsát ki a méh üregébe. A T-alak a méh formájának felel meg. A T-alak függőleges szára egy hengert hordoz, ez tartalmazza a hormont és ennek a karnak az alsó szárához két finom fonal csatlakozik.

A rendszer állandó koncentrációban levonorgesztrelt bocsát ki, azonban ennek mennyisége igen csekély (20 mikrogramm 1 nap alatt). A hormonális méhen belüli fogamzásgátlás azáltal akadályozza meg a terhességet, hogy a méh belső rétegének a havonta történő kifejlődését szabályozza, ezért ennek a rétegnek a vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy Ön teherbe essen, valamint a méhcsatornában (a méh nyílása) a normál nyákot vastagabbá teszi, így a spermium nem képes a méhbe behatolni, hogy megtermékenyítse a petesejtet.

A hormonális méhen belüli fogamzásgátlást lehet fogamzásgátlás céljára (a terhesség megakadályozására) és menorrhagiában (nagymértékű menstruációs vérzésben) alkalmazni. Hormonpótló kezelés során a hormonális méhen belüli fogamzásgátlás használata megakadályozza a méhnyálkahártya túlzott mértékű növekedését.

A fogamzásgátlásban a hormonális méhen belüli fogamzásgátlás éppolyan hatásos, mint a napjainkban alkalmazott leghatékonyabb réztartalmú méhenbelüli eszközök, vagy a szájon át szedett fogamzásgátlók (antibébi tabletták). A vizsgálatok (klinikai kísérletek) eredménye alapján egy év alatt 1000 hormonális méhen belüli fogamzásgátlás használó nőre körülbelül 2 terhesség jut.

A nagymértékű menstruációs vérzésben a hormonális méhen belüli fogamzásgátlás már 3 hónap után a menstruációs vérzés jelentős csökkenését okozza. Néhány páciensnek teljesen elmarad a menstruációja.

A hormonális méhen belüli fogamzásgátlás nem elsőként választandó fogamzásgátló módszer fiatal, nem szült nők számára.
Hasonlóan nem ajánlott olyan, a változás korán már túljutott nők számára sem, akiknek a méhe számottevően megkisebbedett.

hormonális méhen belüli fogamzásgátlás használat mellett nagyon ritkán fordul elő teherbeesés. Az intrauterin rendszer használata mellett előfordulhat, hogy a magzat a méhen kívül helyezkedik el (extrauterin terhesség). A méhenkívüli terhesség nagyon súlyos állapot. Az alábbi tünetek azt jelezhetik, hogy Önnek méhenkívüli terhessége van, ebben az esetben azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát:
–    A menstuációs ciklusa abbamarad, ezután állandó vérzése, vagy fájdalma van;
–    Bizonytalan, vagy nagyon erős alhasi fájdalma van;
–    A terhesség normál jelei fennállnak, gyengének érzi magát és vérzik.

A felhelyezés időpontja  Mirena ultrahang képe
Fogamzóképes korban levő nők esetében a hormonális méhen belüli fogamzásgátlót a menstruáció kezdetétől számított 7 napon belül javasolt felhelyezni. Szülést követően 6 hét elteltével történhet meg a méhen belüli rendszer felhelyezése. Az első trimeszterben történt vetélés után közvetlenül is felhelyezhető.

Amennyiben Ön már hormonális méhen belüli fogamzásgátlót használ és eljött az az idő, amikor azt ki kell cserélni, nem szükséges megvárnia a menstruáció kezdetét, az a ciklus bármelyik napján kicserélhető. Ha a hormonális méhen belüli fogamzásgátlás alkalmazásának célja idősebb nőknél a méhnyálkahártya védelme hormonkezelés során, a rendszer bármikor felhelyezhető, ha a havi vérzés már teljesen megszűnt. Egyéb esetben a havi vérzés, illetve a megvonásos vérzés utolsó napjaiban lehetséges a felhelyezés.

Kötelező ellenőrzések
Az első év során kétszer kell ellenőriztetnie a hormonális méhen belüli fogamzásgátló rendszert: szokás szerint 3 hónappal a felhelyezés után és 12 hónappal a felhelyezés után ismét. Az első év eltelte után évente egy alkalommal szükséges ellenőrizni, kivéve, ha a kezelőorvosa másképp rendelkezik.
Azonban, ha az Ön esetében az alábbi feltételek bármelyike (esetleg egyszerre több feltétel is) fennáll, késlekedés nélkül keresse fel kezelőorvosát:
–    Nem érzi a fonalakat;
–    A rendszer alsó részét érzi;
–    Úgy gondolja, hogy terhes lehet;
–    Állandó jellegű hasi fájdalma, láza van, vagy szokatlan hüvelyváladékot tapasztal;
–    Ha Ön, vagy partnere fájdalmat, vagy kellemetlenséget érez közösülés közben;
–    Hirtelen változásokat tapasztal a menstruációs ciklusaiban (pl.: a menstruációs ciklusai teljesen abbamaradnak, majd állandó vérzés, vagy fájdalom jelentkezik, vagy a menstruációs vérzés mennyisége kicsi, vagy megszűnik és ezt követően erős vérzése indul);
–    Ha Önnek egyéb orvosi problémája van, mint pl. migrénes fejfájások, vagy visszatérő intenzív fejfájások, hirtelen látászavarok, sárgaság, vagy magasvérnyomás betegség.

Terhesség
Amennyiben a hormonális méhen belüli fogamzásgátló rendszer jó pozícióban helyezkedik el, teherbeesés nagyon ritkán fordul elő. Azonban, ha a rendszer elhagyja a helyét Ön már többé nem védett, ezért a fogamzásgátlásnak egyéb formáját kell addig választania, amíg felkeresi kezelőorvosát. Néhány asszonynak elmaradhat a menstruációja mialatt hormonális méhen belüli fogamzásgátlást használ. A menstruáció elmaradása nem szükségszerűen a terhesség jele. Ha Ön gyermeket szeretne, a hormonális méhen belüli fogamzásgátló rendszert kezelőorvosa bármikor eltávolíthatja. Az eltávolítás igen egyszerű és rendszerint fájdalmatlan. Eltávolítása után a hormonális méhen belüli fogamzásgátlás nem zavarja a normál fogamzást. Eltávolítását követő első menstruációs ciklus alkalmával már terhes lehet.

Szoptatás

A levonorgesztrel (LNG) napi adagja és plazmakoncentrációja alacsonyabb, mint bármelyik egyéb hormonális fogamzásgátló módszer esetében. A LNG koncentrációját szoptató anyák anyatejében határozták meg. A korlátozott tapasztalatok miatt a hormonális méhen belüli fogamzásgátlás nem ajánlott elsővonalbeli fogamzásgátló módszerként a szoptatás ideje alatt.

Tampon használata a hormonális méhen belüli fogamzásgátló felhelyezése után

Két évtizedes tapasztalat mutatja azt, hogy tampon használatára gyakorlatilag nem lesz szüksége, amíg a hormonális méhen belüli fogamzásgátlást alkalmazza. Amennyiben mégis úgy érzi, szükség van tamponra, azt elővigyázattal kell cserélnie, nehogy meghúzza a rögzítőszálait.

Lehetséges mellékhatások

A menstruációs ciklus változásai normális mellékhatások, mint például pecsételő vérzés, rövidebb, vagy hosszabb menstruáció, szabálytalan vérzés, enyhe vérzés, vagy a vérzés elmaradása, kellemetlen ciklusok, fájdalmas menstruációk.