Megelőzhető a méhnyakrák?

Egyértelműen igen! Rendszeres szűrővizsgálatokkal biztos! Elsődlegesen adott védőoltással!
Ma Magyarországon naponta több száz méhnyakrákot fedeznek fel igen korai stádiumban.
A méhnyakrák miatt napi egy ember életét veszítjük el. A szomorú számadat azt is sugallja, hogy rendszeres szűréssel és korai sebészi beavatkozással a méhnyakrák megelőző állapotok nyomtalanul és tökéletesen meggyógyíthatók.
A rákszűrés alapja a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából nőgyógyászati vizsgálat során levett sejtek kenetvizsgálata. A sejtkenetet Papanicolau görög származású nőgyógyász vizsgálta először rákszűrés céljából, ezért a szűrővizsgálat világszerte elterjedt neve a Papanicolau teszt, röviden Pap teszt.  A Pap teszt citológiai  vizsgálat, amely a sejtek alakját, nagyságát, a plazma/sejtmag arányát, a mag festődését és a magvacska jelenlétét elemzi 200-400 szoros mikroszkópos nagyítással. Amennyiben egy sejt formája és szerkezete szabálytalan, azt a vizsgálat során „kiszűrik”, mint gyanús, vagy enyhe, közepes, illetve súlyos formai eltérést mutató sejtalakot. Ezek alapján osztályozható a rákszűrési eredmény. A komoly eltéréseket mutató sejtek hosszú idő során rákos átalakulást is szenvedhetnek.

A méhnyakrák nem örökletes betegség.
A Human Papilloma Vírus (HPV) gyakori vírus család, amely a nemi szervek hámját fertőzi meg nőkben és férfiakban is. Több mint 150 HPV típust azonosítottak, közülük 14 hozható közvetlen összefüggésbe a méhnyakrák kialakulásával.
Ezeket nevezzük magas kockázatú törzseknek:  High Risk HPV –hr HPV. A HPV különböző törzsei hosszú ideig élősködnek a méhnyak nyálkahártya sejtekben, majd az esetek nagyobb részében spontán kitisztulnak a szervezetből.
A HPV hatására a sejtek működése, sejtciklusa, sejtosztódása felgyorsul, ennek következtében a sejtek mikroszkóppal látható mérete, formája és szerkezete is megváltozik. Hosszú évek során a kóros sejtekben rosszindulatú átalakulás jöhet létre.
A sejtek formájának mikroszkópos vizsgálata a citológia, amely a rákszűrés orvosi alapját jelenti a mai napig is.  Mivel a kóros sejtek nem okoznak tüneteket és a HPV jelenléte sem érezhető, alapvetően fontos az időszakos méhnyakrák-szűrés elvégzése.

A méhnyak rákszűrés  20 és 65 év között minden nőnek javasolt. 

A sejt formai eltérése eltérő külső vagy belső hatás következménye lehet.
Külső, vagy környezeti hatás lehet gyulladás, időskori sorvadás, gyógyszerhatás, méhen belüli spirál idegentest következménye is.
Belső, vagy biológiai hatás, amely a sejtek magvacskájába beépülő vírus fertőzést jelent,  leggyakrabban a nagy kockázatú, High Risk Human Papilloma vírus (hr HPV), ami miatt a sejtciklus felgyorsul és a hámsejtek rohamosan gyors osztódási sebességet mutatnak, proliferálnak.
A HPV tehát a méhnyakrák oki tényezőjeként szerepel.
A Pap teszt a következményt, a kóros sejtek megjelenését igazolja.

A HPV teszt végzése a mai molekuláris biológiai ismereteink alapján lényegesen fontosabb információt ad, nevezetesen a méhnyak rák kialakulásáért felelős hr HPV jelenlét vizsgálja.

A Pap teszt és a HPV együttes elvégzését (co-testing) kettős tesztnek nevezzük, amely lényegesen nagyobb biztonságot jelent a méhnyakrák kizárása szempontjából, mint a Pap teszt önmagában.

Ezek a szűrőmódszerek nagyon apró, sejt szintű, kezdeti eltéréseket igazolnak. Az igazolt eltérések és hr HPV esetén a méhnyakból történő szövet kimetszés, a gócot eltávolítja sebészi szikével, vagy elektromos hurok kimetszéssel (mikrohullámú sebészi vágó eszközzel -LEEP), ily módon a gyanús szövetész teljes eltávolítása megtörténik, és daganatos betegség nem alakulhat ki.

A méhnyakrák tünetmentes. Hosszú idő során alakul ki.
A rendszeres szűrővizsgálattal a méhnyakrák megelőzhető!

Szükséges minden évben rákszűrést végezni?

A 2015. és 2016. évben megjelent nemzetközi és hazai ajánlások alapján a Pap teszt végzése évenként szükséges.
Mivel a méhnyakrák előfordulási gyakorisága 30 év alatt nagyon alacsony, a 21-29 éves csoportban az évenkénti Pap teszt végzése követendő és elegendő.
Amennyiben gyanús lelet (ASCUS) vagy közepesen súlyos lelet (LSIL) mutatkozik, úgynevezett reflex HPV diagnosztika szükséges, amely alapján a méhnyak rák kockázat pontosan megítélhető.

Ismert, hogy éppen a 20-30 éves korosztályban nagyon gyakran találkozunk különböző hr HPV törzsekkel az időszakos vizsgálatok során, amelyek spontán kiürülnek a szervezetből.
A fiatal korosztályban eltérő időben más-más HPV típusok igazolhatók.
Ebben a korban a HPV típusa és jelenléte is intermittáló.
A HPV törzsek fertőzése, sejtben történő élősködésük időtartama és a kiürülés oka egyelőre nem pontosan ismert.  A legtöbb fiatal nő észrevétlenül megszabadul a HPV-től.
A fiatal korosztály HPV szűrése számos ál-pozitív eredményt és szükségtelen ijedelmet okozna.

A 20-30 éves korú fiatal nők évenkénti Pap teszttel történő rákszűrése hatékony.
Eltérés esetén reflex HPV diagnosztika következik.
A hr HPV 16, 18 vagy a többi 12 hr HPV jelenléte esetén van szükség további, úgynevezett biológiai marker vizsgálatra, (tumor szupresszor p16 és proliferációs marker Ki67).
A markerek a sejtciklus életszakaszait szabályozó fehérjék, amelyek sejten belüli megjelenését immunhisztokémiai módszerrel lehet igazolni (CINTEC) és a sejtek biológiai viselkedését tükrözik. Ezek ismeretében dönthető el objektíven a szövettani vizsgálat és a góc sebészi eltávolítás szükségessége.

A 30 év fölötti korosztály kettős szűrése (Pap és HPV teszt egyidejűleg) negatív eredmény esetén akár 2 éves időre is biztonságot ad, még új partner / élettárs megjelenése esetében is.
A vizsgálat költségesebb, mint a Pap teszt önmagában, ugyanakkor teljes biztonságot ad, hogy nincs kóros sejt a méhnyakon és a hr HPV, mint oki tényező is hiányzik.
A méhnyakrák előfordulási gyakorisága a 30 év fölötti korosztályban kezd emelkedni.
Mivel a háttérben a hr HPV vírusok állnak, feltételezhető, hogy abban a kis csoportban találunk kóros rákszűrési eredményt, akiknél a HPV nem ürült ki, azaz a HPV PERZISZTÁL.
A  30 év fölötti nők méhnyak betegségének kialakulásáért a PERZISZTÁLÓ hr HPV tehető felelőssé. Mindezek alapján fontos üzenet, hogy a 30 év fölötti korosztály évenkénti Pap tesztje és gyanús lelet esetén a HPV HR tesztje (COBAS) és biológiai marker vizsgálata (CINTEC) kifejezetten hangsúlyos. 

Összegezve, a magyar szakmai protokollok alapján az évenkénti méhnyakrákszűrés javasolt.
Amennyiben a páciens számára a kényelem és biztonság többlet költsége vállalható,
a CervicLife vizsgálati csomag javasolt. 

A méhnyakrákszűrés és HPV vizsgálat gyakori kérdései

 

Ha HPV igazolódott a szervezetemben, az méhnyakrákot jelent?

A HPV és a méhnyakrák mást jelent.  A HPV méhnyakrákot okozhat. Sok nőnek igazolódik HPV. Csupán néhány százalékukban alakulhat ki méhnyakrák orvosi gondozás nélkül.
Rendszeres vizsgálatokkal a méhnyakrák biztosan elkerülhető.

 

Mi történik az ismételt vizsgálat során?

Az életkor, a korábbi leletek, a hr HPV státusz alapján a legjobb, személyre szabott megoldás igyekszünk megkeresni.
Elegendő lehet a Pap teszt elvégzése 3-6 hónap múlva, amely éber követésnek – gondozásnak felel meg.
A biztonságos méhnyakrászűrés a biológiai markerek vizsgálatával valósítható meg, amely a kiegészítő CINTEC módszer végzését jelenti.

Ismételten elvégezzük a méhnyak kolposzkópos vizsgálatát 16-32 szeres nagyítással, a méhnyak felszín alapos megtekintésével, majd a HD Video képet elmentjük a követés céljából.
A rákmegelőző állapotok korai fázisban még nagyítóval sem láthatók, esetleg pici területen hám megvastagodást, ecetfehér területet, vagy fehér foltot, leukoplákiát észlelhetünk.
A kóros sejtek ebben a gócban vannak, szöveti mintavétel esetén ez jelenti az eltávolítandó területet.
A szöveti mintavétel célja a kóros sejtek eltávolítása.

 

Miért kell ismételt vizsgálatot végezni, amikor lehet, hogy rákom lesz?

A hámeltérések 90 százalékából soha nem lesz rák.
Kezelés nélkül meggyógyulnak és a rákszűrési eredmény ismét negatív lesz.
Mivel minden kezelésnek vagy mintavételnek van valamilyen kockázata, meg kell gondolni és a leletekkel alá kell támasztani a műtét szükségességét.
A méhnyak valóságos betegségei is nagyon lassan alakulnak ki.
Mindenképpen nyugalomra és higgadtságra van szükség.
A nőgyógyász szakorvos és a méhnyak sejt kenetet vizsgáló citológus szakorvos együttes véleménye elegendő és megnyugtató ahhoz, hogy a javasolt 3-6-9 hónapos ismétlési időt meg lehessen várni.

Az ismétlések helyett és a bizonytalan citológiai leletek pontosítására kézenfekvő megoldás a CervicLife vizsgálati csomag, amely végleges, objektív és biológiailag is validált diagnózist ad.

Súlyos hámeltérés és igazolt hr HPV esetén természetesen a további vizsgálat azonnali elvégzését javasoljuk. A pozitív lelet minden életkorban azt jelenti, hogy a HPV, mint kockázati tényező a méhnyak sejtekben perzisztál és elszaporodott, rákmegelőző állapotot okozott, a sejtekben a malignus transzformáció veszélye nagy, ezért a parányi góc sebészi eltávolítása szükséges.
A műtét lényege a méhnyakból egy  kb. 2×1 cm méretű kis kúp eltávolítása. A műtét elektromos sebészi kacs alkalmazásával történik, innen származik az elnevezése is: Loop Electric Excision of the Portio – LEEP. A műtét néhány percig tart, helyi érzéstelenítésben vagy vénás altatásban is kérhető. A gyógyulás néhány napot vesz igénybe, amíg a fizikai munkát el kell kerülni. Pár hét után a méhnyak felszínét egy új, egészséges nyálkahártya borítja majd. Az eltávolított kúp formájú szövetrészt szövettani vizsgálattal feldolgozzák. A szövettan eredménye igazolja, hogy a hámeltérés valóban jelen volt. A góc ép szöveti határral, azaz teljes egészében eltávolításra került és biztosan nem érte el a méhnyakrák „0” stádiumának súlyosságát, azaz hámon belüli körülírt, mikroszkopikus eltérés volt.
A műtét után 6 hónappal Pap+HPV teszt szükséges. Negatív esetben a gyógyulás tökéletes.

 

Kérjek minden rákszűrés alkalmával HPV tesztet is? Szükséges minden alkalommal a CervicLife ?

A HPV vizsgálat nem ésszerű mindenki számára.
A 20-30 éves korosztályban nagyon magas a HPV prevalencia, de a vírus kitisztulása is 90% valószínűségű. Ilyenkor a HPV intermittáló megjelenésű.

HPV vizsgálat két esetben ajánlott:

  • Minden életkorban gyanús Pap teszt esetén (ASCUS, ASC-H, LSIL, HSIL).
  • A 30 év fölött korosztálynál a Pap teszt kiegészítéseként (kettős teszt) a rák kockázat kizárása céljából.

A hr HPV jelenléte esetén a Cintec biológiai marker (hármas teszt) eredménye alapján határozható meg a rákszűrés jövőbeni ütemezése.
HPV teszt végzése nem szükséges minden évben. Erről a Pap teszt eredménye alapján döntünk.

Hogyan készüljek a méhnyakrákszűrésre ?

A méhnyakrákszűrés egy nőgyógyászati vizsgálat.  A vizsgálat során diszkrét és nyugodt körülmények várják.  Amennyiben kérdései lennének, előre írja fel azokat és a konzultáció során részletesen meg tudja beszélni a nőgyógyásszal.

Lényeges, hogy a korábbi rákszűrési eredményeit is hozza el a vizsgálatra, különösen akkor, ha volt eltérés, vagy bármikor ismétlést javasoltak az előző években.  Előzményi eltérés esetén a rákszűrési vizsgálatot kiegészítjük hr HPV és Biológiai marker teszttel, ezt külön jelezzük a citológus szakorvos számára, hogy a kenet értékelése még precízebb lehessen.

A vizsgálatot a ciklus 10-20 napjára időzítse. A ciklus első napja a vérzés kezdetét jelenti.
A vizsgálat során a méhnyak nagyított képét megtekintjük egy kolposzkóp nevű optikával, melynek HD képét kivetítjük a páciensek számára és elmentjük, ha dokumentálásra van szükség.
A méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából sejtgyűjtő ecsettel (cytobrush) hámsejteket sodrunk le, amiket egy tárgylemezre kikenünk, így készül a kenet.
A mintavétel nem fájdalmas, sokan nem is érzik, vagy enyhe kellemetlenségről számolnak be.
A kenetet fixáljuk és a citológiai vizsgálatra küldjük.
A technikailag legmegbízhatóbb rákszűrési eredmény érdekében lehetőség van a folyadék alapú,  liquid base – LB gyűjtőközeg használatára is.

Amennyiben a gyanús lelet miatt HPV tesztre vagy biológiai marker vizsgálatra van szükség, a mintavétel a nőgyógyászati vizsgálathoz nagyon hasonló.
A HPV és a sejtben levő marker proteinek biztos kimutatásához technikailag több sejtre van szükség.
Az elegendő mennyiségű sejt gyűjtése jelenti a reprezentatív mintát.
A Cobas/Cintec molekuláris biológiai módszer, amely egy belső kontrollt használ az elegendő sejtszám bizonyítására (Béta-globin teszt).
A kielégítő mennyiségű sejt gyűjtéséhez, a reprezentatív mintavételhez nagyobb sörteszámú és hosszabb sejtgyűjtő ecsetet használunk. A mintavétel egyszeri alkalommal történik és a mintát  transzport közegben tároljuk a teljes feldolgozáshoz. A Cobas/Cintec vizsgálat mintavétele kellemetlenebb a hagyományos rákszűrésnél, de biztosan nem fájdalmas!

Mivel a méhnyak hám és a nyakcsatorna nyálkahártya sejteket mikroszkóppal vizsgáljuk, nagyon fontos, hogy ne legyenek még apró zavaró tényezők sem, amelyek a leletet kedvezőtlenül befolyásolhatják.
Ebből a célból a vizsgálat előtt 3 napig kerülendő a szerelmi élet, a tampon használata, az irrigálás és a hüvelyi kozmetikumok, vagy kúpok illetve szivacsok és méhnyak sapkák használata is.

A méhnyakrákszűrés leletét minden esetben elküldjük Önnek írott formában.
Ebből a célból kérjük, úgy érkezzen a vizsgálatra, hogy az email címét esetleg a saját telefonszámát pontosan meg tudja adni. Ezt érdemes előre leírni, hogy a vizsgálati időt ne rövidítse a keresés.