A debreceni AranyKéz Magánrendelőbe megérkezett az új rendelői magzati szívhang ellenőrző készülék, amely vezeték nélküli, kényelmes anyai testtartást tesz lehetővé és ikermagzatok egyidejű monitorozására is alkalmas.

CTG, NST Debrecenben

Az új terhesgondozási törvény a magzati szívhang ellenőrzést a 36. helyett a 38. hétre helyezte át, amit szakmailag nem tartok biztonságosnak.

A kis/nagy súlyú magzat, a csökkent magzatmozgás, anyai magas vérnyomás, koraszülés miatt aggódó és a várótermek zsúfoltságát kerülni kívánó kismamák számára a debreceni AranyKéz Magánrendelőben előjegyzés szerint biztosítjuk a magzati szívhang ellenőrzés lehetőségét (CTG, NST).

Magzati szívhang ellenőrzés - CTG, NST A készülék digitális, tehát a lelet archiválás is korszerű, az értékelést Dr. Aranyosi János végzi ultrahang és magzati Doppler háttérrel, hogy eltérés esetén rögtön pontos diagnózishoz jussunk.

A készülék

  • regisztrálja a magzat szív frekvenciáját,
  • az anyai méh izomzatának aktivitását,
  • a kismama által jelzett magzatmozgásokat,

ezeket az idő függvényében grafikusan papírszalagra rögzíti azért, hogy lehetővé tegye a magzati veszélyállapotok korai felismerését.

Kardiotokográf és Nonstressz teszt

A CTG (kardiotokográf) vagy NST (Non-stress test) vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nemcsak a szülés, hanem a terhesség alatt is. A magzat oxigénhiányos állapotában a méh összehúzódásakor többnyire a magzati szívfrekvencia átmeneti- vagy súlyosabb esetben tartós- lassulása figyelhető meg. A vizsgálat segítségével tehát lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról.

CTG NST vizsgálat meneteNST, CTG Debrecen

A CGT/NST vizsgálatot általában a terhesség utolsó harmadában, azaz a harmadik trimeszterében végzik. A terhesgondozás során, a várandósság 36. hetétől kezdve hetente egyszer szükséges, a terminus (szülés várható napja) után már naponta, 2 naponta javasolt a vizsgálat elvégzése. A szülőszobán, a vajúdás és a szülés alatt általában többször készítenek CTG regisztrátumot, ami a magzat pillanatnyi állapotáról fontos információt nyújt a szülésznő és a szülészorvos számára. A vizsgálat általában 20 percig tart, és teljesen fájdalmatlan.

Két vizsgálófejet alkalmaznak a CTG mérés során. Az egyik a magzati szívösszehúzódások számát (magzati pulzusszámot) érzékeli, a másik vizsgálófej a méhösszehúzódásokat érzékelő un. toco fej. (A tocos- görögül fájást jelent, itt, ebben az esetben fájásérzékelőt jelent). Ez egy mechanikus nyomásmérő érzékelő fej valamennyi CTG berendezésen ugyanazon az elven működik. Alkalmas arra, hogy a hasfalon keresztül érzékelje a méhfal izomzatának feszülését. Használata teljesen biztonságos, fájdalmat és veszélyt nem jelent.

CTG, NST regisztrátum

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését a debreceni CTG/NST készülék, kérjük keressen minket az AranyKéz elérhetőségein!

 

Magzati szívhang ellenőrzés (NST, CTG) – otthon!

A magzati szívhang ellenőrzésére nem csak a rendelőben, hanem saját otthonában is lehetőség van! Nincs több sorbanállás, felesleges izgalom a magzattal! Magyar feltalálók sok éves kutatásának eredményeképp kifejlesztett, a világon egyedülálló távdiagnosztikai CTG készülék, a FETAPHON immár a debreceni AranyKéz Nőgyógyászati Magánrendelőben is rendelkezésre áll!

Azon klienseinknek, akiknek a Debrecenbe való gyakori utazás gondot jelenthet, azért javasoljuk a Fetaphon készülék használatát otthonukban, mert a magánrendelő tarifán 2 CTG vizsgálat áráért egy hétig, anyai magasvérnyomás vagy magzati UH eltérés esetén akár egy hónapra is folyamatos biztonságot nyújthat. A Fetaphon ikrek otthoni monitorozására is alkalmas.

Riport Dr. Aranyosi Jánossal – 2015.04.07

A magzati rendellenesség időbeni felismerésté szolgáló Fetaphont mutatták be a Kenézy Kórházban. Riport Dr. Aranyosi Jánossal az otthoni CTG előnyeiről: FM90

Fetaphon - Dr. Aranyosi János interjúja az FM 90-en

A Fetaphon többszintű,  magasan szervezett adatérzékelő, közvetítő és kiértékelő rendszer, amely magyar szabadalom, 2 éves, több ezer kismama közreműködésével végzett teszt során technikaliag teljesen megbízható rendszernek bizonyult.CTG/NST otthon - Fetaphon

 

Kedvezőtlen magzati szívműködés esetén soron kívül SMS üzenetet üld a kiértékelő központnak, a kezelőorvosnak, így a késlekedés is elkerülhető.

A grafikusan, görbe formájában megjelenített vizsgálati adatok, az ún. regisztrátum alapján az orvos következtet a magzat méhen belüli állapotára és oxigén ellátottságára, a  magzati szívfrekvencia méhtevékenységgel összefüggő, pillanatról-pillanatra történő és periodikus változásait (gyorsulások, lassulások), illetve a tartós magzati szívfrekvencia eltéréseit vizsgálva. Kedvezőtlen CTG regisztrátum esetén a debreceni AranyKéz nőgyógyászati magánrendelőben Color Doppler UH vizsgálattal ellenőrizzük a magzati vérkeringést.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését a Fetaphon készülék, kérjük keressen minket az AranyKéz elérhetőségein!