Endometriózis

Az endometriózis a mai nőgyógyászat egyik legrejtélyesebb betegsége. A termékeny korú nők körében a betegség viszonylag gyakorinak mondható: különböző statisztikák szerint a 20 és 50 éves korú nők 5–20%-át érinti.

Endometriózis – leírás

Az endometriosis egy nem rosszindulatú megbetegedés, amely egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Az endometriózis elnevezése az “endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártya másik elnevezése. 

Az endometriózis betegségben szenvedők testében az endometriumhoz hasonló szövet található a méh üregén kívül. Gyakorlatilag a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövet előfordulását nevezzük endometriózisnak. 

Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg:

 • petefészkek és a petevezetők,
 • a méhet függesztő szalagok, a méh külső felszíne vagy vastag izomrétege,
 • a hüvely és végbél közötti réteg.

Ezen csomók ritkábban ugyan, de előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a húgyhólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken.

Endometriózis

endometriózis

A méhnyálkahártya minden hónapban felépül a menstruációs ciklus során, majd vérzés formájában leválik. Az endometriosis csomók a méh nyálkahártyához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Míg a méh nyálkahártyájának van, addig a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, mely gyulladással és hegképződéssel jár. A csomók megrepedése esetén további szövődmények alakulhatnak ki, mint például összenövések képződése, bélvérzés, bélelzáródás, vagy különböző hólyag működési zavarok.

Az endometriózis tünetei

Douglas endometriózis hüvelyi áttöréseAz endometriózis leggyakoribb tünete a menstruáció előtti illetve közbeni, illetve közösülés közbeni vagy utáni erős fájdalom. Ezek az érzések igen erősek lehetnek, de vannak nők, akiknél az endometriózis egyáltalán nem okoz fájdalmat.

 • Fájdalmas menstruáció (különösen a vérzés első napján)
 • Kismedencei fájdalom (ciklussal időben összefüggő intenzitással)
 • Fájdalmas együttlét (Douglas peritoneum és sacrouterin szalagok érintettsége)
 • Nehezítetett és/vagy fájdalmas vizelet és székletürítés (hólyag/végbél érintettség)
 • Szabálytalan havi vérzés gyakori
 • Emésztőtraktus vérzése
 • Petefészek fájdalom (endometrioma vagy szivárgó csokoládé ciszta)
 • Orrvérzés, vérköpés (nagyon ritkán orrnyálkahártya vagy tüdő megjelenés esetén)
 • Contact vérzés (portio vaginalis cervicis uteri vagy hüvelyi/perinealis endometriosis)

Endometriózis – stádiumok

Az endometriózis I. stádiumában csak kevés és kisméretű endometriózisos csomó fedezhető fel, míg a IV. stádiumban már több, egymástól távol eső szervet is érint a betegség.  Az, hogy az endometriózis milyen stádiumban van, nem feltétlenül függ össze az okozott tünetek mértékével.

Már a legenyhébb forma is meddőséget okozhat, azonban fájdalmat még nem biztos, hogy észlel a páciens. A betegség fennállásának előrehaladtával a kezelés egyre nehezebbnek bizonyul és komoly kihívást jelent.

Endometriózis – okok

Az endometriózis okáról számos teória látott már napvilágot, azonban egyik sem nyert általános elfogadottságot.

 • Egyesek kiemelik a genetikai hajlam meglétét. Szerintük az endometriózis jellemzően fejlődési rendellenesség, és ezeknek a sejteknek egy része a betegekben már megszületésüktől a méhen kívül található.
 • Más kutatók szerint a hormonok és egy esetlegesen elégtelenül működő immunrendszer is szerepet játszik a betegség kialakulásában.
 • Az egyik legelfogadottabb verzió szerint szerint az endometrium sejteket is tartalmazó menstruációs vér visszafele áramlik, a petevezetéken keresztül kijut a hasüregbe, ahol aztán megtapad és növekedésnek indul. 

Az endometriózis kezelése

Nincs összefüggés az endometriózis szöveti kiterjedése és a tünetek súlyossága illetve az infertilitás között: kis kiterjedésű endometriózisos csomók vagy hashártya sebek is okozhatnak nagyon erős tüneteket és meddőséget, míg nagyobb térfogatú endometriotikus elváltozások sem feltétlenül eredményeznek életminőség romlást vagy meddőséget, hanem csak szűrővizsgálaton derül fény rájuk.

Az endometriózis enigmatikus betegség. Kialakulása hosszú időt vesz igénybe, 16 és 30 éves kor között akár rejtve is maradhat. A jellegzetes evolúciója, a kezdeti enyhe bizonytalan tünetek miatt gyakran a 30 éves korosztály akkor szembesül vele, mikor a családtervezés nem sikerül a kívánt időben. A klinikai tapasztalatok és az irodalmi leírások szerint az igazolt endometriózis mind a gyógyszeres, mind a sebészi kezelést követően hajlamos kiújulni. Máskor, egy-két gyermek születése után véglegesen eltűnik. Ritkán olyan korán jelentkezik és olyan agresszív kiújulást mutat, hogy a beteg nők végül csak örökbefogadással válhatnak szülőkké. Mindezek miatt joggal tekinthetjük az endometriózist az egyik legrejtélyesebb jóindulatú fiatalkori betegségnek.

A betegség súlyossága, az esetlegesen előzetesen fennálló meddőség időtartama, a páciens életkora és céljai mind szerepet játszanak a megfelelő kezelési mód kiválasztásában. Gyógyszeres kezelés elsősorban a tüneteket enyhíti, a sebészi kezelés definitív diagnózist és hatékony eltávolítást tesz lehetővé. Az endometriózis sebészi/gyógyszeres kezelést követően 3 éven belül 15+ százalékban visszatér.

Új lehetőséget kínál az endometriózis hatékony gyógyszeres kezelésére egy közelmúltban piacra került sárgatest hormon készítmény, amely az eddigi gyógyszeres lehetőségekhez képest lényegesen kevesebb mellékhatással rendelkezik. A dienogest, amelyet 1977-ben Jénában szintetizáltak biokémikus-endokrinológus gyógyszermérnökök, a természetes progeszteronnál százszor erősebb hatása útján a méhnyálkahártya (endometrium) működését gyökeresen visszaszorítja, így a menstruációs vérveszteség, az endometriózis tünetei lényegében megszűnnek. 

Rejtélyes betegségeknek még inkább lehetnek lelki okai is. Nem véletlen tehát, hogy a sikeres kezelés érdekében számos alternatív gyógymód is a figyelem középpontjába került. Az alternatív kezelések széles skálája magában foglalhatja a különböző diétákat, a tradicionális kínai orvoslást vagy akár az allergia elleni gyógytermékeket – ezek alkalmazása változó sikerrel jár. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy a rendszeres testmozgás enyhítheti a tüneteket vagy akár teljesen meg is előzheti az endometriózis kialakulását.

Endometriózis – letölthető anyagok

Az AranyKéz rendelő endometriózis lapjának tartalmát lementheti számítógépére is a lenti pdf dokumentumra kattintva.

Az alábbi prezentáció egy angol nyelvű előadás szövegét tartalmazza az endometriózisról.

Endometriózis – további források