Gyakori allergológia kérdések

Asztma

Mi az asztma?

Közel 300 millió ember szenved asztmában a világon és ez a szám minden nappal növekszik!

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amely fulladásérzésben, zihálásban, valamint éjszakai/hajnali köhögésben nyilvánulhat meg. Ennek a légúti gyulladásnak a hatására a légutak fala, nyárkahártyája megduzzad, a bennük lévő izmok összehúzódnak, az ott lévő nyákmirigyekben pedig több váladék termelődik. Ez a 3 tényező a hörgők – gyakran hirtelen kialakuló – beszűküléséhez vezethet.

Az asztma krónikus, de kezeléssel jól karbantartható betegség. Igen sok múlik magán a betegen, hogyan figyeli és kezeli önmagát, mennyire tart szoros kapcsolatot a kezelőorvossal – így csökkenthető a rohamok gyakorisága, súlyossága, és könnyebb a megszokott, mindennapi tevékenységek fenntartása.

Az asztma hullámzó lefolyású: a betegek hol nagyszerűen érzik magukat, hol pedig egyik pillanatról a másikra akár életveszélyes […].

Olvasson többet az Aranykéz Allergológia Magánrendelő asztmával kapcsolatos bejegyzéseiről itt: Asztma

 

Dohányzás leszoktatás Dohányzás lesoktatás

A dohányzás számos tevékenységgel összefügghet (így például kávé és alkoholfogyasztással, kiadós étkezéssel, stb), és szoros kapcsolatban áll érzelmi életünkkel. Hamar megtanuljuk milyen egyszerű módszer unaloműzésre, stressz és fáradság oldására, étkezés utáni teltségérzet csökkentésére.

Éppen ezért a sokféle dohányzásról leszoktató módszerre is másképp reagálnak a dohányosok: temperamentumtól, alkattól függően az egyik embert érzelmileg, a másikat racionálisan lehet meggyőzni.

A leszokási módszerek közül legismertebbek a nikotin tartalmú tapaszok, gyógyszerek és rágógumik, melyek folyamatosan csökkenő mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetbe. Más esetekben akupunktúrával, biorezonanciával, pszichológus segítségével, vagy egyszerűen minden segítség nélkül teszi le valaki a cigarettát.

Olvasson többet arról, miért érdemes leszokni a dohányzásról.

Mi a COPD? COPD

A COPD egy krónikus, légúti szűkülettel járó betegség, mely az angol Chronic Obstructive Pulmonary Disease kifejezés rövidítése. Ez szó szerinti fordításban krónikus obstruktív tüdőbetegséget jelent.

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) egy olyan megelőzhető és kezelhető betegség, melyet túlnyomóan visszafordíthatatlan (irreverzibilis) hörgőszűkület jellemez. Valójában két betegség – az idült hörghurut (bronchitis chronica), illetve a tüdőtágulás (emfizéma vagy emphysema pulmonum) – egyszerre támadják meg a szervezetet, és akadályozzák a légzőrendszer normális működését.

A gyulladás során a belélegzett gázok és károsító részecskék, valamint a hörgők sejtjeiből felszabaduló anyagok hatására, a hörgőnyálkahártya megduzzad, a benne lévő izmok összehúzódnak, a hörgő mirigyei pedig fokozott váladéktermelésbe kezdenek.

Ha bővebben érdekli a COPD, kattintson Dr. Keszthelyi Réka egy előadására: A COPD diagnózisa és kezelése [copd.pps, 6,6 Mb. Ha az Ön gépén nincs telepítve a PowerPoint, töltse le ingyenesen a PowerPoint Viewer programot.]
 

Mi a spirometria? Spirometer

A spirometria egy alapvetõ fontosságú légzésfunkciós vizsgálat, amely a légúti betegségek pontos diagnosztikájában, illetve annak súlyossági fokának megállapításában segít.

A spirometria segítségével azt mérjük meg, milyen gyorsan és mennyi levegő képes átáramlani a tüdő légútjain. Elsőként a nyugalmi légzés dinamikáját vizsgáljuk – ez a legtöbb esetben normális értékeket mutat – majd az erőltetett mérési paramétereket – ahol az eltérés megmutatkozik. Ha ez az érték a normálistól 20%-ban eltér, asztma diagnózisa nagy valószínűséggel felállítható.

A biztos diagnózis érdekében sokszor azt is teszteljük, hogy a hörgtágítók mennyire képesek befolyásolni a kilégzési áramlást. Ha gyors hatású hörgtágító használatát követően az érték 15%-os javulást mutat, az asztma diagnózisa még valószínűbb.