Mióma (Myoma)

A mióma (myoma, méhizom-daganat, leiomióma uteri) egy gyakori, a fogamzóképes korban lévő nők 20-25%-ában előforduló jóindulatú daganat, amely a méh tömegét alkotó simaizomban fejlődik ki. Az esetek többsége 40-50 éves kor között fordult elő. Pár milliméterestől akár emberfejnyi méretűre is megnőhet.

Hol helyezkedik el pontosan a mióma?

A szinte végtelen növekedésre képes daganat háromféleképpen helyezkedhet el a méhen belül:

 1. szubszerózus – méh hashártya-borítéka alatt, a méh felszínén
 2. intramurális – a méh falában
 3. szubmukózus – a méhnyálkahártya alatt.

Mik a mióma tünetei?

A myomás betegek 8-10%-a teljesen tünetmentes. A panaszok egy része a myomát kiváltó hormonális egyensúly felborulásának következménye:

 • Elhúzódó, alvadékos, fájdalmas havivérzések (hypermenorrhoea),
 • Vérzéskimaradás,
 • A havivérzés közeledtével fokozódó emlőfeszülés,
 • Ismétlődő korai vetélések vagy meddőség.

Szubmukózus myoma | Aranykéz Magánrendelő Debrecen | Dr. Aranyosi János
Más tünetek a daganat által okozott térszűkítő folyamat rovására írhatók:

 • alhasi fájdalom,
 • székelési, vizelési panaszok,
 • rendellenes erősségű vagy idejű menstruációs vérzés,
 • vérszegénység,
 • ismétlődő húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut, vesemedence-gyulladás),
 • különösen szubmukózus myomák esetén: késői vetélés, koraszülés, idő előtti lepényleválás, méhlepény-elégtelenség.

Mit kell tenni a felfedezett miómával?

A felismert miómát csak abban az esetben kell eltávolítani, ha méretével, elhelyezkedésével vagy gyors növekedésével problémát okoz, de a rendszeres ellenőrzés ebben az esetben is nagyon fontos. A jelentéktelen méretű myomák a ciklusbeállításon vagy a hormonkezelésen kívül mást nem igényelnek. Sok esetben elegendő félévente-évente ellenőrizni a daganat fejlődését. Ha növekedést nem tapasztalunk, a kezelés többnyire szükségtelen. A mióma csak igen ritkán alakul át rosszindulatú daganattá.

Hogyan zajlik a myoma műtét?

A műtét, a daganat nagyságától, a méh mobilitásától és megközelíthetőségétől függően hüvelyi vagy hasi úton történhet. A hüvelyi méheltávolító műtétek lényegesen lerövidítik a felépülés idejét. A mióma műtét többféle lehet:

 1. A méh teljes eltávolítása (hysterectomia totalis) a petefészkek meghagyásával vagy azok eltávolításával.
 2. A méh hüvely feletti részének csonkolása Chrobak-műtét segítségével. Ilyenkor, az esetek 1-2%-ában sajnos csonk-karcinóma kialakulásával lehet számolni.
 3. Amennyiben a mióma jól megközelíthető és fontos a fogamzóképesség megőrzése, a daganat izolált eltávolítása (enukleáció) történik a méh megtartása érdekében.

Mik a mióma gyógyulási esélyei?

A méhizom-daganat még extrém méret esetében is jól gyógyítható (kivételt képeznek azok az esetek, melyeknél szarkómás elfajulás következik be). A fogamzóképesség sajnos sok esetben nem menthető meg.

Myoma kezelés műtét nélkül

A mióma kezelés műtét nélkül is lehetséges!

Már kapható a patikákban az az innovatív, szájon át adható gyógyszerkészítmény, amely a miómák enyhébb és súlyosabb tüneteinek kezelésére szolgál. A világviszonylatban is újdonságnak számító gyógyszer jól tolerálható, kevés mellékhatással biztosít hatékony kezelési módot a miómás betegségben szenvedők számára.

Az egyik leggyakoribb női betegség a mióma, amely sok esetben rendszertelen, erős, elhúzódó havi vérzést, fájdalmat, kismedencei kellemetlenséget, vérszegénységet vagy súlyosabb esetben meddőséget, terhességi szövődményeket okozhat. Amennyiben a mióma tünetmentes, elégséges a rendszeres nőgyógyászati és ultrahang ellenőrzése, méretrögzítése. A panaszokat okozó esetek megoldására a sebészi megoldások terjedtek el az eddigiekben. Az eltávolítás egyik módja a laparoscopos kiágyazás, de a méh eltávolítása, hasi vagy hüvelyi műtét során a leggyakoribb operatív kezelés. A méh eltávolítása után nem kell a göbök kiújulásától tartani. Ha a fogamzó képesség megtartása az elsődleges cél, a miómás göb vagy göbök kiágyazása a cél, ezt mióma enukleációnak nevezzük. Megfelelő hormonális előkezelést követően a műtét technikailag megkönnyíthető és biztonságosabbá tehető, így a méh megmarad és a termékenység is jó esélyű lesz. A miómák sebészi eltávolítását korábban olyan injekciós készítményekkel lehetett elősegíteni, amelyek kellemetlen és hónapokig, fél évig tartó mellékhatásokkal jártak, mint például a mesterséges klimaktérium tünetegyüttes.

2012-ben került forgalomba az a tablettaként alkalmazható készítmény, amely a mióma izomsejteken a progeszteron receptorokon fejt ki növekedést szabályozó hatást. A progeszteron hatás gátlása miatt a mióma sejtjei nem osztódnak, nem növekednek, hanem fokozatosan elsorvadnak, így csökken a daganat mérete, három hónap alatt akár a méretük megfeleződhet. További előnye, hogy a bő vérzést is képes 10 nap alatt teljesen megállítani. Folyamatos alkalmazás mellett mérsékeli a vérszegénységet is. A gyógyszert három hónapig, folyamatosan kell szedni, naponta egyetlen tabletta formájában. Hat-kilenc hónap után az esetleg szükséges műtét számára is kedvezőbb feltételeket hoz létre.

A készítmény alkalmazása nagymértékben hozzájárul a miómás betegségben szenvedők életminőségének javításához. Az innovatív gyógyszer alkalmazásával lehetőség nyílik a mióma műtét nélküli kezelésére és a kezelési idő lerövidítésére.

A miómás betegek gyógyulásának elősegítése érdekében az AranyKéz rendelőben részletes tájékoztatást adunk az alkalmazásról és a kedvezeményes beszerzés lehetőségeiről. 

 • Uliprisztál acetát
 • Vérzés leállítása, kóros, alvadékos vérzés megszüntetése 10 napon belül
 • A myoma méretének jelentős csökkenése (30-50%) 3 hónapon belül
 • Jelenleg bevezetési kedvezménnyel
Amennyiben többet szeretne tudni a miómáról, a mióma gyógyítása, a mióma műtétről, kérjen egyéni konzultációs időpontot.