Magzati szívhang ellenőrzése (CTG, NST)

Miért fontos a magzati szívhang ellenőrzés?

Zsoltika ma 10 hetes. Minden nap hálás vagyok, hogy használhattam a Fetaphont. Úgy gondolom, ennek köszönhetem, hogy édesanya lettem. Kérem segítsen, hogy a levelem eljuthasson azokhoz, akik hasonló cipőben járnak, mint én. Hálás köszönettel: László Judit

Első terhességem tragikus véget ért. 35 hetesen vesztettük el kisbabánkat köldökzsinór csavarodás miatt. Ezek után második terhességem alatt rengeteget idegeskedtem, hétről-hétre vizsgálatokra jártam, hogy biztos legyek benne, kisbabánk jól van. Aranyosi doktor Úrtól hallottam először a Fetaphonról és boldogan kezdtem használni a készüléket. Kimondhatatlan nyugalommal töltött el, hogy bármikor meghallgathatjuk babánk szívhangját. Bár a terhesség ezen szakaszában (második trimeszter vége) a terhesgondozási tervben még nincs benne az NST, mi mégis naponta többször, otthonunk nyugalmában, sokszor családtagjainkkal végeztünk méréseket és a kiértékeléseket is mindig hamar megkaptuk. Egy idő után kis szívritmus csökkenéseket vettünk észre, amit Doktor Úr is figyelemmel kísért és átirányított minket a szülészeti klinikára további vizsgálatok céljából. Az eredmény: egy napos szoros megfigyelés után a terhességem 32. hetében császármetszéssel jött világra gyönyörű és egészséges kisfiunk. Születése során derült fény a szívritmus csökkenések okára: az egész köldökzsinórt a lábai közé gyűrte és mozgás közben megszorította. Ha nem használtuk volna Fetaphont, lehet ismét rossz véget ért volna egy történet.  (L. Judit)

Olvasson többet a Fetaphonról, amely lehetővé teszi a magzati szívhang ellenőrzését otthonról itt: https://aranykezrendelo.hu/nst-magzati-szivhang-ellenorzes-otthon
vagy olvasson technikai részleteket a vizsgálatról az alábbiakban.

A magzati szívhang ellenőrzésének története

A magzati állapot észlelésének története a bibliai korokig követhető.  Az írások szerint bábák számára először Hippokratész szerevezett oktatást időszámításunk előtt 400 évvel. A magzati szívhangok azonosításáról és észleléséről először egy francia belgyógyász számolt be 1821-ben. A magzati szívműködés folyamatos regisztrálását és a magzati állapot megbízható minőségű észlelését az ultrahang technika fejlődése tette lehetővé az 1970-es évektől kezdődően.
Magyarországon a késői magzati halálozás aránya a háborút követően jelentősen csökkent, de még ma is csaknem 500 magzatot veszítünk el évente oxigénhiányos állapot miatt. Ennek a számnak a csökkentésében segít a magzati szívhang ellenőrzése, akár otthonról: NST Debrecen.

A magzati szívhang ellenőrzésének jelentősége CTG - Cardiotocografia

A magzati halálozás elsősorban a társadalmi – szociális viszonyoktól és a szülészeti ellátás minőségétől függ, melyen belül a magzatmozgások és a magzati szívműködés észlelése kiemelkedő jelentőségű. Ideális esetben a magzati szívhangok rendszeres ellenőrzése alkalmas az oxigén hiányos állapot felismerésére, de alkalmazása a műtétes szülések arányát nem befolyásolja. A magzati szívműködés regisztrálásának jelentősége az, hogy csökken a magzati perinatális morbiditás és mortalitás, ezáltal csökken a szülőnő fizikai, mentális és psychés megterhelése, és végeredményben az anya, a magzat, a család és az egészségügyi dolgozók számára is sikerélményt nyújt.

A magzati állapot ellenőrzésének folyamata

A magzati állapot észlelése több lépcsős monitorozáson nyugszik.  A magzatmozgások számolása, a szívműködés regisztrálása, a fizikális és oxitocin terheléses teszt mellett a lepény érettségéről és a magzatvíz mennyiségéről is tájékoztató biofizikai profil jelentik a magzati keringés Doppler-ultrahangvizsgálatát megelőző diagnosztikus lehetőségeket. A technológiai fejlődés ellenére a magzati hipoxia korai felismerésére önmagában egyik módszer sem alkalmazható teljes biztonsággal.  A diagnosztikus eszköztár gazdagsága mellett a magzati perinatalis morbiditás és mortalitás, a gyermekkori neurológiai és mentális fejlődési zavar, továbbá a felnőttkori ischaemiás szívbetegség, diabetes hátterében gyakran a méhen belül elszenvedett oxigénhiányos károsodás áll.  Tovább fokozza a hatékony vizsgálómódszer iránti igényt, hogy a hipoxiás ártalmak negyede a szülés megindulása előtt alakul ki.

Cardiotocográfia (CTG), non-stress teszt (NST)

Az ultrahang technika segítségével az embrió szívműködése már a terhesség korai szakaszában azonosítható. Az embrió szívfrekvenciája az első három hónapban jellegzetesen változik: a 8. hét előtt percenként 100, utána akár 160-ra emelkedik, majd a 12. héttől állandósul az alapfrekvencia 120 körüli értéken.  A magzati életképesség alsó határa a 24. hét. A magzatmozgás számolásnak és a magzati szívműködés ellenőrzésének ettől kezdve egyre nő a jelentősége. A fejlett országokban a 36. héttől kezdve hetenként végeznek tartós szívhang ellenőrzést. A magzati szívfrekvencia (cardio) és a méhizom (toco) működés együttes regisztrálása a cardiotocográfia, rövidítve CTG. A vizsgálatot az anya nyugalmi állapotában végezzük, innen származik a másik elnevezés, a non-stress teszt, az NST, ami szó szerint nyugalmi szívhanghallgatást jelent.Agyi véráramlás

A terhesség utolsó hónapjában az egészséges, jól táplált, és a lepény által jól oxigenizált magzat szívműködése jellegzetes. Az alapfrekvencia élettani esetben 120 és 160, angolszász iskolák szerint 110 és 150 közötti percenként.  A magzat szívműködése nem állandó gyorsaságú, szabályos esetben a frekvencia percenként többször váltakozik, ezt rövid távú variabilitásnak, vagy oszcillációnak nevezik, amplitúdója több mint 10.  Lényeges, hogy az ébren levő magzat mozgását követően a szívfrekvencia gyorsul, ezek az akcelerációk, vagy a hosszú távú variabilitás, amelyeket a gyakorlatban reaktivitásnak neveznek. A szívműködés észlelését általában 20-40 percig célszerű végezni, hogy az alvó magzat felébredhessen és a mozgásait követő reaktivitás 20 perc során, legalább 5 alkalommal látható legyen. Amennyiben nincs méhtevékenység és az anyai vérnyomás is 135/85 Hgmm alatti, a megnyugtató magzati CTG regisztrátum egy hétre garantálja a lepény megfelelő működését és a magzat biztonságát. Ha az oszcilláció vagy a gyorsulások alapján a magzati szívműködés jellege nem megnyugtató, terheléses vizsgálatokat végzünk annak megítélésre, hogy a lepényi tartalék kielégítő-e.  Legenyhébb a magzati ébresztést szolgáló hangadás, a taps (vibro-akcusztikus stimuláció – VAS).  Ezt követheti az anya fizikai terhelése, 3 percig tartó közepes tempójú lépcsőzése (az anyai pulzus legfeljebb 120-ra emelkedhet)  után ismételt  regisztrálás, az úgynevezett fizikai terheléses teszt, vagy FTT. Az emlőbimbó törölközővel történő simogatása (niple stimulation teszt) oxitocin kiáramlást okoz, melyet követően méhösszehúzódások alakulnak ki, ennek során értékelhető a terheléses teszt. Amennyiben a terheléses tesztek eredménye sem megnyugtató, a magzati és lepényi keringés Doppler ultrahang vizsgálata teszi lehetővé és biztonságossá a magzat méhen belüli oxigén ellátottságának pontos megítélését.

A CTG – NST vizsgálat menete

A magzati szívműködés vizsgálatát megelőzően 1-2 órával célszerű könnyű reggelit fogyasztani (gyümölcslé, müzli, kakaó, joghurt), amelyek az anya kellemes jóllakottságát eredményezik. Alacsony anyai vércukor esetén a magzati aktivitás is csökken. Az CTG előtt az anyai vérnyomást megmérjük, majd kényelmes fotelben felhelyezzük a hasfali érzékelőket. Az egyik érzékelő a piezo kristály, amely a magzati szív mozgását érzékeli, a másik egy mechanikus nyomásmérő, amely a méhizom feszülését közvetíti. Az anya külön jelezheti egy harmadik nyomógombbal a magzat fizikai aktivitását. Szerencsés esetben a CTG vagy NST vizsgálat 20 perc alatt elvégezhető és megnyugtató eredménnyel zárul.

Magzati szívhang ellenőrzése – OTTHON

Magyar feltalálók sok éves kutatásának eredményeképp kifejlesztett, a világon egyedülálló távdiagnosztikai CTG készülék, a FETAPHON immár a debreceni AranyKéz Nőgyógyászati Magánrendelőben is rendelkezésre áll!

A Fetaphon egy CTG (kardiotokográf, cardiotocograph) nevű orvosi műszer, mely GSM (mobil) hálózatot és az internetet használ ahhoz, hogy

  • regisztrálja a magzat szív frekvenciáját,
  • az anyai méh izomzatának aktivitását,
  • a kismama által jelzett magzatmozgásokat,

ezeket az idő függvényében grafikusan papírszalagra rögzíti azért, hogy lehetővé tegye a magzati veszélyállapotok korai felismerését.

Fetaphon-nal folytatott CTG vagy NST (Non-stress test) vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nemcsak a szülés, hanem a terhesség alatt is. A magzat oxigénhiányos állapotában a méh összehúzódásakor többnyire a magzati szívfrekvencia átmeneti- vagy súlyosabb esetben tartós- lassulása figyelhető meg. A vizsgálat segítségével tehát lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról.

Azon klienseinknek, akiknek a Debrecenbe való gyakori utazás gondot jelenthet, azért javasoljuk a Fetaphon készülék használatát otthonukban, mert a magánrendelő tarifán 2 CTG vizsgálat áráért egy hétig, anyai magasvérnyomás vagy magzati UH eltérés esetén akár egy hónapra is folyamatos biztonságot nyújthat. A Fetaphon ikrek otthoni monitorozására is alkalmas.

A Fetaphon többszintű,  magasan szervezett adatérzékelő, közvetítő és kiértékelő rendszer, amely magyar szabadalom, 2 éves, több ezer kismama közreműködésével végzett teszt során technikaliag teljesen megbízható rendszernek bizonyult. Kedvezőtlen magzati szívműködés esetén soron kívül SMS üzenetet üld a kiértékelő központnak, a kezelőorvosnak, így a késlekedés is elkerülhető.

Kattintson ide – Fetaphon, NST otthon – hogy többet tudjon meg a magzati szívhang vizsgálatról (NST, CTG) saját otthonában!